Újabb csapás a kényszernyugdíjasokra

Az oktatással foglalkozó szakemberek körében ismert az a kiemelt uniós projektek keretében lebonyolítandó pedagógiai-szakmai ellenőrzési (tanfelügyeleti) és pedagógusminősítési szakértő pedagógus-továbbképzésekre kiírt pályázat, amelyet főpályázóként az Oktatási Hivatal nyert el.

Erre a feladatra már előzetes felmérések és felkérések történtek több körben, a feladatot vállalók regisztrációja a hivatalnál 2014. január végén járt le.

A rendszerben lévő szakértők és nem szakértők közül vélhetően sokan regisztráltak a képzéssel kezdődő feladatra. Sokan a jól képzett, jelenleg is szakértői jogosítványokkal bíró, a kényszernyugdíjazásba beleesett pedagógusok, volt igazgatók közül is.

Közülük vélhetően sokan kapták ezt az információt: „A KIR-ben (ez egy pedagógusokat is nyilvántartó nagy rendszer) szereplő adatok alapján elvégzett ellenőrzés eredményeképpen megállapítottuk, hogy Ön nem teljesíti a regisztrációhoz és a továbbképzésen való részvételhez kiírt feltételeket, mivel Ön nem rendelkezik jelenleg aktív jogviszonnyal köznevelési intézményben.”

Persze, hogy nem, mivel nyugdíjba küldték.

Ez így érthető, de kérdés, ki fogja akkor ezt a képzést elvégezni, ki fogja a tanfelügyeletet végezni, a pedagógusokat minősíteni? Úgy tűnik, csakis a „rendszerben” lévők, ha van arra tapasztalatuk, ha nincs. Kérdés az is, ki fogja ezt a megszámlálhatatlan, a munkahelyéről hiányzó aktív pedagógust helyettesíteni a tanórákon?

Az is kérdés, miért nem tart igényt az oktatáspolitika azokra, akik még erejük teljében, végre szabadidővel rendelkezve ezt a feladatot felelősséggel, felkészültséggel és nem kevés tapasztalattal lennének képesek elvégezni. Válasz nincs, de itt egy újabb milliárdokba kerülő – igaz, EU-milliárdokba – végiggondolatlan ügy a közoltatásban.

Horváth Ferenc
Pécs

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.