Tamás Ervin: Chip

Milyen jó volna, ha a szokásosnál is élelmesebb politikusba be lehetne építeni egy chipet, amely jelezné neki, ennyi elég volt, szépen gyarapodtál, ideje még a botrány előtt lelépni –bye-bye közjó, szolgálat, viszlát népfelség. Mindennek előtte alaposan ki kell dolgozni, hogy milyen beosztásokban, hol a reális határ, kinek, miért, mi engedhető meg – egy erről szóló közmegegyezés megszüntetné a háborús állapotokat a társadalom felső régióiban, hiszen mindenki beláthatja, hogy Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen, de azért mindennek van határa. Persze az ideális a nulla tolerancia volna, közfunkciókban tisztességes és megvesztegethetetlen emberekkel, de lássuk be, hosszú út vezet odáig, hogy ne legyünk egymás gyarmata. Szóval, ez a chip automatikusan működésbe lépne, a környezet, a média még föl se fogná, hogy valaki visszaélt a beosztásával, az illető máris menne isten hírével.

Csakhogy ez csak az első lépcső volna. El kell érni a különböző politikai alakulatokhoz közel álló köröket is, mert ezek is egyre mohóbbak, szemérmetlenebbek lesznek. Igaz, ami igaz, nem volna könnyű átmérőnként osztályozni, szelektálni a köröket, bemérni országos, városi, járási hatósugarukat, s ágazatonként kalibrálni, mennyi a megengedhető dézsma. A teherviselésnek ez az unortodox megoldása először talán kiverné a biztosítékot, de egy hatásos, jól felépített kommunikációs kampány szembesíthetné a közönséget azzal, hogy a mai fertőhöz képest eldorádó várna ránk – sokkal kevesebb pénz tűnne el holmi bugyrokban, a nagy nehezen kialkudott összegek nyilvánosak lennének, s ha a közélet nem is lenne tiszta, a maihoz képest maga volna a patyolat.

Botrányból se lenne sok, hiszen a választások helyett évről évre bizottság szűkítené a zsebekbe kerülő javak megengedhető összegét, a versenyeztetés nélkül tető alá hozott megrendelések számát és egyéb pénzügyi kereteket. Így – ha fokozatosan, hosszú idő elteltével is – jogot szerezhetnénk a „tiszta ország, rendes T. Ház” embléma viseléséhez.

A gyakorlati bevezetés egyetlen akadálya: ki gyártsa a kütyüket? Béláék nagyon nyomulnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.