Horváth Gábor: Rossz rajt

Ha csak tolmácsként is, de ott voltam 1980-ban a moszkvai olimpián. Jó buli volt. Láttam két magyar aranyat, Növényi Norbert bajnoki szaltóját, berekedtem a szovjetek ellen elveszített vízipólómeccsen.

A házigazdák afganisztáni bevonulása miatti nyugati bojkott beleillett a kor általános képébe. A záróünnepélyen integető Misa mackót az égbe röpítették a színes léggömbök, a Luzsnyikiben nyilván másoknak is bevillant, hogy jó széllel akár Finnországba is átjuthat. (Nem jutott át.) Hidegháborús olimpia volt, de hát milyen lett volna... Szocsival más a helyzet. Ezt az oroszok egyedül szúrták el.

Ott kezdődik, hogy az eredetileg 12 milliárd dolláros költségvetést több mint négyszeresen túllépték. A végösszeg 51 milliárd dollár! Egy 30 kilométeres autópályára, amely a várost a Krasznaja Poljana sportcentrummal köti össze, elszórtak 8,6 milliárd dollárt. Nemhiába mondta egy ellenzéki politikus, hogy arannyal vagy kaviárral is kikövezhették volna, akkor se kerül többe. Négy éve Vancouver 8,9 milliárd dollárért cakpakk megcsinálta az olimpiát.

Még a fényűző pekingi nyári játékok is kijöttek 43milliárdból. Tanúja voltam, amikor ősszel, a valdaji találkozón feltették a kérdést Vlagyimir Putyinnak, hogyan tűrheti el ezt a példátlan méretű lopást. Rutinosan oldotta meg a feladatot, a szeme se rebbent. Hiába, ez Oroszország átka: a hideg, meg hát a rossz utak. Vagy, ahogyan a néhai Viktor Csernomirgyin miniszterelnök kesergett: Jót akartunk, de hát úgy sikerült, ahogyan mindig szokott.

A mostani rendszernek azonban nem erőssége a kritikát lefegyverző önirónia. Vagy legalább a nemzetközi PR. Az utolsó utáni pillanatig vártak Mihail Hodorkovszkij és a Pussy Riot tagjainak kiengedésével. Elrontották az időzítést, mindenki értette, hogy az üzenet egyáltalán nem a megbocsátás, a könyörület, legkevésbé az általános szigor enyhülése, csupán az alakoskodás. A mosoly mesterkélt, nem őszinte.

Ehhez jött még, hogy nem ismerték föl, mekkora támadási felületet adnak a homoszexuális propagandát büntetni hivatott törvénnyel. Belpolitikai okokból biztosan jó ötletnek tűnt, ám nem számoltak azzal, hogy tönkreteheti az óriási erőfeszítéssel tető alá hozott olimpiát. A világ egyre több országában és az USA egyre több államában törvényes az egyneműek házassága, változóban a szemlélet, még ha a nagy egyházak folytatják is mind reménytelenebb utóvédharcukat.

A liberális világsajtó ugrott a pikáns, egyben mégis politikai témára. Csatlakoztak mindazok, és vannak elegen, akik érdekből vagy csak hagyományosan, de eleve ellenszenvvel viseltetnek az orosz hatalmi törekvések iránt. Ezt tükrözik az első tudósítások is: bogár van a mézben, nem folyik a víz a csapból, sok a rendőr, semmi se jó. A versenyek kezdete majd segít, végre nem az oroszokról írnak, legfeljebb a sportolóikról. Még az is lehet, hogy a kedvezőtlen előzményeket feledteti a magas színvonal, a sok élmény. Aztán majd kezdődik az újabb botrány, Oroszország 2018-ban labdarúgó-vb-t rendez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.