Pető Péter: Legjobban teljesít

Ha tizenkettedik bé osztályos gimnazista lennék, szépen fölkeresném a magyar kormányt, s elkérném a Parlamentet a ballagási bulira.

Ha meg a Jobbik, a koronáért jelentkeznék be. Ha esetleg szerencsétlen hajléktalan, akkor az üresen álló lakások egyikére pályáznék. Ha viszont Lázár János, akkor életemben legalább egyszer elpirulnék. Megtehetném ezt például akkor, amikor az általam vezetett Miniszterelnökség – amint azt az Index kiderítette – ingyen átadja használatra a Fidesznek a majd 800 millió forint költségvetésű „Magyarország jobban teljesít” kampány arculati elemeit. Méghozzá azért, mert a párt kérte.

S annak lehetetlen nemet mondani, nem úgy, mint egy független színházba ojtott szociális munkásnak. Persze az érdekközösség aktuális arcátlan attrakciója nyilván nem pofátlan visszaélés, hanem a rendszerváltás befejezésének része, mintegy a posztkommunizmus szügyön szúrása, továbbá a rezsiharc végső ütközete, egyenesen az erkölcstankönyvek bevezetőjéhez mellékelt illusztráció. Ezt onnan tudjuk, hogy a morális kérdésekben máskor oly határozott kollégák ezúttal hallgatnak.

Mi több, Lázár képviselő arról értekezik: a baloldal megújulása az ország érdeke. Mármost, a retorikai vurstliban tett villámlátogatás után csöndesen megjegyeznénk: errefelé csak megvetést kap az egyebet nem is érdemlő, baloldali maskarában gyűjtögető, ismeretlen eredetű negyedmilliárdjáról megfeledkező S. Gábor. Az úgynevezett jobboldal kettős mércétől kiütést kapó legjobbjai hasonlóan markáns álláspontot képviselnek a politikus ügyében, és csépelik becsülettel a delikvenst.

Ebből az következne, hogy most nem a fentebb puffogtatott példapanelekkel állnak elő, hanem nekirontanak annak, aki a közösség pénzén megvásárolt terméket odaadta egy pártnak. Elvégre nincs annál visszataszítóbb, mintha az összedobott forintjainkat valaki magáncélokra használja fel. Nem igaz, Civil Összefogás Fórum? De mielőtt irigy kádári kisembernek mutatkoznék, megjegyzem, nem várok választ, mert azt a tegnap és a holnap úgyis megadja.

Az ismeretlen eredetű pénzen vásárolt óriásplakátokkal kitapétázott ország, ahol a 800 millió forintos osztalékkal hódító felcsúti Mészáros vállalkozó az ifjúság példaképe. Ő a valaki, mert van valamije. Mindennek ismeretében fölöttébb csalódottak lennénk, ha Lázár elöljáró még nem terjesztette volna ki méltán híres emberértékelési elméletét. A teoretikus talán már ott tart: az az ország, amelyiknek nincs állampártja, az semmit sem ér.

Hogy amúgy ez az egész demokráciaprojekt azért kezdődött, mert a többség úgy vélte, az az ország ér valamit, amelyiknek nincs állampártja, a feledés homályába veszett. A szabadság is megtért a rendszerváltás előtti korszak hagyományaihoz. Nem jelent egyebet, mint azt: a pártnak és élcsapatának mindent lehet. Ha viszont ez volt a cél, akkor sajnos túlságosan visszafogott, árnyalt lesz a közpénzen gyártott, majd ócska módon lenyúlt szlogen. Hiszen az igazság az: Magyarország legjobban teljesít.

A Fidesz ingyen kapta meg a 800 milliós kampány elemeit
A Fidesz ingyen kapta meg a 800 milliós kampány elemeit
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.