Kitüntetésem sorsa

Tisztelt Navracsics Miniszter Úr, elnézést kérek, hogy ilyen megkésve fordulok Önhöz a 2013. május 31-i nekem címzett levelével kapcsolatban. Sajnos azt – az én hibámból – nem kaptam meg, mivel lakcímváltozásomat nem közöltem a Nyugdíjfolyósító Igazgatósággal.

Az úgynevezett „pótlék” elvonásáról 2014. febr. 1-jén, szombaton, egy napilap címlapjáról szereztem tudomást. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság jóvoltából febr. 3-án, hétfőn megszereztem fent jelzett levelének másolatát. Előrebocsátom, nem a „pótlék” visszaadása érdekében írok, hanem felmerült kérdéseimre várom szíves válaszát.

Levele és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tájékoztatása szerint a „pótlék”, amit Ön elvont, egy 1990 januárjában, nyugdíjba vonulásom alkalmából kapott állami (már köztársasági, nem pedig népköztársasági), Szűrös Mátyás által átnyújtott kitüntetéshez (is) kapcsolódik. Ezzel kapcsolatban merülnek fel kérdéseim, amelyekre várom szíves válaszát.

1. Minthogy Ön csak a „pótlékot” vonta el, a kitüntetésem változatlanul érvényben maradt. Jól gondolom?

2. Hajól gondolom, akkor a kitüntetést továbbra is beírhatom az életrajzomba. A korrektség kedvéért azonban lábjegyzetként hozzá kellene tegyem, hogy a vele járó „pótlékra” „érdemtelennek” minősített egy a miniszter által felkért, tanult történészekből álló bizottság. Helyesen gondolom?

3. Nem tartja ezt abszurdnak, Miniszter Úr? Az erkölcsi elismerésre érdemes vagyok, a hozzákapcsolt juttatásra nem.

4. Mielőtt javaslatot tenne a Köztársasági Elnöknek kitüntetésem elvonására, kérem, bízza meg tanult történészeit vagy munkatársait, tájékozódjanak tevékenységem megítéléséről az alább felsorolt uraknál. Ugye megteszi, Miniszter Úr?

5. Kérdezzék meg a Magyar Nemzeti Bank 1990 óta működő valamennyi elnökét, Surányi Györgyöt, Bod Péter Ákost, Járai Zsigmondot, Simor Andrást,Matolcsy Györgyöt, valamint Chikán Attilát és Sárközy Tamást, egyetemi tanárokat, Kopátsy Sándort, Demján Sándort, Bódy Lászlót, aki az Antall-kormány idején volt a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Kovács Árpádot, aki jelenleg a Költségvetési Tanács elnöke, Szűrös Mátyás volt köztársasági elnököt, Pozsgay Imrét, aki a 80-as években támogatta a gazdaság modernizálására kidolgozott, általam koordinált javaslatokat. (Elnézést kérek az említett uraktól: a tisztességemet védem.)

6. Haa felsorolt urak többsége az általuk jól ismert tevékenységem alapján érdemtelennek tart a kitüntetésre, kérem, Miniszter Úr, ne habozzon a megvonási javaslat kezdeményezésével.

Tisztelt Miniszter Úr, érdeklődéssel várom szíves válaszát.

Kiváló tisztelettel

Budapest, 2014. február 5-én,

Pulai Miklós

Utóirat: Valószínűleg Ön nem olvassa mindennap ezt az újságot, ezért elsőbbségi ajánlott levélként is megküldöm címére.

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.