Nagy N. Péter: Hazafias NépCöf

Szavazz a Hazafias Népfront jelöltjeire! Mégis csak más volt ez, mintha a pártra kellett volna. A Hazafias Népfront ugyanis a „szocialista nemzeti egység” kifejezője volt. 

Most Civil Összefogás Fórumának (CÖF) hívják. Akkor se tudta volna senki megmondani, ki az és miből lesz a Hazafias Népfront, bár akkor az legalább világos volt, honnan a pénze. E tekintetben persze a CÖF-nél sem lehet nagyot tévedni. Ők bátor tekintettel hivatkoznak a civil tagszervezeteik adományaira. Az állítás hitelességének tekintetében tájékozódási pont lehet, hogy az egy százalékokból legtöbb pénzt gyűjtő, eredetileg nemes célt zászlajára tűző civil szervezet, a Gyermekrák Alapítvány – mint most, a visszaélési vádak kereszttüzében közölte – évente kap annyit, amennyibe a CÖF-nek csak a most bejelentett akciója kerülhet, hiszen ígérete szerint négymillió háztartásba juttat el egy komoly füzetet az előző baloldali kormányok bűneiről. És ez ennek a hazafias népfrontnak csak egy heti rutinfeladat.

Iszonyatos energiával háborúzik ez a CÖF Európával, a gyarmatosítóval, Amerikával, ha kell, a Kúriával, és mindig a nem kedve szerint való magyarokkal. Békemeneteket szervez, európai vizsgálatokat kezdeményez (EBESZ/választások), plakáthadjáratot vív, füzeteket oszt. A Fidesznek és a kormánynak nem is kell kampányolnia – elég annyit üzenni, figyeljen mindenki a Hazafias NépCöfre.

De ki az a CÖF? – kérdezhetné a szavazatában még mindig bizonytalan sok-sok százalék.

Ki dönt arról, hogy a CÖF mindjárt az utcára megy az atomerőműért? Ki szavaz ilyenkor és hol? Ki választotta meg Csizmadia Lászlót elnöknek? Formálisan tiszta. A Hazafias Népfront kongresszusa. De valójában? Azt tudjuk, hogy Navracsics Tibor nevezte ki a Civil Alapprogram vezetőjévé, és így potenssé tette abban, hogy a szerinte több mint ezer, a honlapja – és az Atlatszo.hu – szerint ennél nagyságrenddel kevesebb tagszervezet eredményesen pályázzon költségvetési forrásokra. Ezenkívül egyetlen nyilvánvaló tőkéje a tömeg, amelyet utcára tud vinni.

Nyilván nem Csizmadia László életművének elkötelezettjei indulnak ilyenkor be, hanem például azok, akiket régen polgári körösöknek hívtak, s állandó ígéretük van Orbán Viktortól arra, hogy ha szükség van rá, szólítják őket. És Csizmadia és Fricz Tamás ezt megteszi – a körök pedig tudják, kinek a nevében.

Ahhoz képest, hogy békemenet (az is ők) – eddig csak háborúba mentek. Ahhoz képest, hogy összefogás – csak szaggatják az ellenséget. Mesterházyt óvják Gyurcsánytól, mert rendesek. Fricz Tamás szerint mindkét politikai tábort kritikusan szemmel tartják. Az egyiket az utcákon százezres tüntetéseken, a másikat – ahogy a HNF annak idején tette az MSZMP-vel. Nyíltan, elvtársiasan.

A Népfront annak idején legalább szervezett Tiszta udvar, rendes ház mozgalmat kis táblácskákkal az utcafront felé. Őszinte, szívből jövő mozgalom volt az is, ez is. Mint egykor is: a szabadságot szerető, a kockázatokat sem kerülő, bátor emberek civil kontrollja. Visszajöttek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.