Doros Judit: Csak pislogunk

Ha a miskolci kocsonyának a pislogó béka a védjegye, akkor a város fideszes önkormányzatának a szemtelen légy lehetne a kabalaállata. Netán a torkos medve, aki gondolkodás nélkül falja fel a méhek által szorgosan összegyűjtött mézet, esetleg a kakukk, amelyik más fészkébe tojik.

A város cége lazán lenyúlja a bejáratott rendezvényt
A város cége lazán lenyúlja a bejáratott rendezvényt

Hasonló történik a híres Miskolci Kocsonyafesztivállal: úgy néz ki, a város cége lazán lenyúlja a több mint tizennégy éve működő, a semmiből felépített rendezvényt. A város vezetői közben meg ártatlanul pislognak, hogy hol itt a gond, ők csak a miskolciaknak akarnak jót, nehogy már ne legyen nekik rendes ünnepük így február végén, amikor máshol farsangokkal temetik a telet, s maskarákkal riogatják a fagyot.

A kocsonyafesztivált egy volt szabad demokrata országgyűlési képviselő, Rózsa Edit ötlötte ki, oldalán a miskolci kultúráért felelős korábbi szocialista alpolgármesterrel. A rendezvényt levédette, a név, az arculat az övé. Magántulajdon. Évek óta mindig ugyanott, ugyanakkor tartották az ünnepséget Miskolc belvárosában, ha órát nem is, naptárt azért lehetett hozzájuk igazítani. Mivel nonprofit alapon működtek, meggazdagodni nemigen tudtak a fesztiválból, sőt, mivel a támogatások az utóbbi időben megcsappantak, s még a megnyert pénzeket is visszatartották tőlük, esztendőről esztendőre egyre nehezebb volt összekalapálni a költségvetést. De azért minden évben megoldották valahogy.

Az idén azonban egy másik rendezvényt harangoztak be az önkormányzati hírharsonák, és furfangosan „kocsonyafarsangnak” nevezték el. Kiderült: ezt a fideszes önkormányzat saját cége rendezi. Hogy, hogy nem, épp akkor és épp ott kapott helyet, ahol korábban a hagyományos kocsonyafesztiválok. A terület használatára a polgármesteri hivatal nem adott engedélyt az utóbbinak, adott viszont az előbbinek. Hogy a kérvények dátumából egyértelműen kiderül, nem az önkormányzat cége kérte hamarabb az engedélyt, hanem a másik? Na és? Hát kinek a kezében van az a pöcsét, amelyik a hivatali papírokhoz szükséges?

Az a kéz meg oda nyom, ahova kell.

Félreértés ne essék: nem azt fájlalom, hogy Miskolcon ebben az évben két kocsonyaünnep lesz. Virágozzék minden virág, egyenek aszpikban ázott malacfület akár minden hét végén a miskolciak!

De ne ilyen durva, legázolós, alpári módon intézzék a dolgokat, ne beleülve a készbe, hatalmi eszközökkel kicsinálva az ellenfelet. Legalább a látszatra ügyelve, hogy tisztességes módon játsszanak, ha már állandóan a tisztességről papolnak.

Mert így csak pislogunk, mint a sonkalábú Potyka Kati, aki a legenda szerint a kocsonyába dermedt békát felszolgálta az éhes gömöri fuvarosnak a Magyar Huszár fogadóban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.