Kriván Bence: Kalap vagy kamat?

Az olcsó pénz ideje végképp lejárt, az amerikai gazdaságnak nincs tovább szüksége a folyamatos tőkeinjekcióra, megáll a saját lábán. Ennek logikus következménye, hogy a jegybank szerepét betöltő Fed februártól újabb tízmilliárd dollárral csökkenti másfél éve tartó eszközvásárlási programjának keretét. Tavaly decemberben még 85 milliárd dollárnyi friss pénzt „lapátoltak” a piacokra, februárra ez 65 milliárdra szűkül. És ez így megy tovább: az év végére várhatóan teljesen kifut a program. Nagy bánatunkra.

A Fed szerdán világossá tette, hogy döntéseit most és a jövőben is az amerikai gazdaság aktuális állapota határozza meg. A feltörekvő országok – köztük Magyarország –, amelyek eddig az amerikai pénzpumpa egyértelmű haszonélvezői voltak, ezentúl annak hátulütőivel lesznek kénytelenek szembesülni. Ennek az országcsoportnak közös jellemzője a kockázatok viszonylag magas szintje. Rizikófaktor lehet a lanyha növekedés, az elszabaduló infláció, a politikai instabilitás, a magas eladósodottság, a költségvetés siralmas helyzete és még hosszan sorolhatnánk. A lényeg: ha fordul a széljárás, és a kockázatkerülés kerül előtérbe, az addig galambként turbékoló befektetők vadlibaként húznak el az országból, hátukon a pénzeszsákukkal.

Ennek tanúi vagyunk most, bár az elemzők szerint a helyzet nem olyan tragikus, mint amilyen lehetne. Arra jobb nem is gondolni, mi lenne, ha igazán kipécézné a piac Magyarországot. Tegyük hozzá: vannak, akiket épp azért fizetnek, hogy minden lehetséges esetre kész válasszal, részletes forgatókönyvvel rendelkezzenek. Ők vagy hallgatnak, vagy bagatellizálják a helyzetet, bízva abban, hogy – mint eddig – most is szerencséjük lesz. A jegybankelnök egyszerűen beleszerelmesedett a kamatcsökkentési ciklusba, már akkor sem tud elvonatkoztatni tőle, ha a forintárfolyam – vele együtt – a Holdon jár. Nevesítsük itt az egykor az MNB-nél pallérozódott Rogán Antalt, akinek a januári „csak épp a szokásos” forintgyengülésről tett kijelentése a vicc kategóriáját súrolja. És ne feledjük Selmeczi Gabriella két éve tett – máig nem cáfolt – mondatait arról, hogy 2012. január 2-án még béke és nyugalom volt a piacokon és a tőzsdén, majd amikor visszajöttek a szilveszteri buliból a brókerek, akkor támadásba lendültek, és csak ezt szenvedte meg a forint. Belátható tehát, hogy a forint és vele együtt a magyar eszközök komoly megrázkódtatások elé néznek a jövőben.

De reménykedjünk, hiszen ebben a kiélezett nemzetközi pénzpiaci helyzetben rangos eseménynek ad ma otthont Budapest: az MNB az euró atyjaként tisztelt Lámfalussy Sándor tiszteletére rendez konferenciát, amelyen hat tekintélyes európai jegybankár vesz részt. A nyitóbeszédet Orbán Viktor tartja – vélhetőleg nem az eurócsatlakozás témájában. A kávészünetben pedig a tapasztalt kollégák valóban hasznos tanácsokkal láthatják el a tévedhetetlen magyar jegybankelnököt. Kalapemelés vagy kamatemelés lesz? Majd meglátjuk.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.