Cseri Péter: Sanda gyanú

Az ügyészség nem siette el: alaposan körbejárta az úgynevezett esztergomi életbiztosítás-ügyet. Háromévi megfeszített munka után már gyanúsítottakat is talált. A feljelentés óta eltelt hosszú idő alapján azt gondolhatnánk, hogy roppant szövevényes bűnügyről van szó. 

De nem. A gyanú szerint Meggyes Tamás fideszes polgármester és helyettesei 2003-ban úgy kötöttek életbiztosítást az önkormányzat nevében, hogy annak részleteit az önkormányzat fizette, ám egy 2007-es szerződésmódosítással a település helyett a városvezető és emberei lettek a befektetés kedvezményezettjei. Az ügy kirobbantója – Tétényi Éva, Meggyes utóda a polgármesteri székben – 2011 tavaszán az összes fontos dokumentumot csatolta a feljelentése mellé, ám lehet, hogy mindezzel csak megzavarta az ügyészeket, mert két és fél évig tologatták ide-oda az aktákat.

Mintha vártak volna valamire. Apró jelre. Hogy mi lehetett az, elképzelni sem tudjuk, de az tény, hogy az elmúlt fél évben váratlanul felgyorsultak az események: előbb Polt Péter legfőbb ügyész kérte meg az Országgyűlést, hogy függessze fel Meggyes mentelmi jogát, amit egyetlen ellenszavazat mellett meg is tettek, néhány napja pedig már meg is gyanúsították Esztergom korábbi urát.

Bár az ügymenet felgyorsításának okairól sejtelmünk sincs, abban biztosak lehetünk, semmi köze ahhoz, hogy a Fidesz éppen tavaly szeptemberben hátrált ki Meggyes Tamás mögül. Akkor jelentették be, hogy se polgármesterjelöltként, se mezei városatyaként nem számítanak rá. Épphogy szabályos kilövési engedélyt nem adtak ki rá. Mit tesz isten? Az ügyészség lőtt... A véletlenek furcsa egybeeséséről lehet szó.

Az elárvult Meggyes látszólag nagy bajban van, nagy eséllyel le kell majd ülnie a vádlottak padjára. Valójában alighanem ritka szerencsés csillagzat alatt született. Olyan ügyben gyanúsítják hűtlen kezeléssel, melyben az ügyészség szerint 13,5 millió forint kár érte az esztergomi önkormányzatot. Szép summa ez is, de hol van attól a 24 milliárd forinttól, amivel a Fidesz egykori kegyeltje eladósította a saját városát, évekre lebénítva ezzel a székébe beülő új polgármester munkáját. Bár Meggyes 2010 után komolyan tarthatott attól, mi lesz, ha számon kérik rajta az esztelen fejlesztésekbe ölt milliárdokat, ma már nincs miért aggódnia: Esztergom óriási terhét a magyar állam – az önkormányzati adósságkonszolidáció keretében – épp ezekben a hetekben emeli le a település válláról. A lépéssel úgy törlődik ki a város életéből a Meggyes-korszak, mintha nem is lett volna. Pedig a helyieknek a megkönnyebbülés óráiban sem szabad elfelejteniük, hogy közpénzből folyik a nagy radírozás. Az egykori városvezető és pártja felelősségét „a nagy pénzzel” kapcsolatban mostantól senki nem fogja firtatni, csupán az életbiztosítás-ügy miatt állítják őt pellengérre. Ami azért arra jó lehet, hogy egykori társai örökre sakkban tarthassák vele. Vagy inkább jó távol a sakktáblától.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.