Boda András: Csúszós terepen

Olajozottan működött az állami gépezet a múlt hét végén. A meteorológiai szolgálat időben és pontosan jelezte előre a havazást, a hideget és a szelet. A katasztrófavédelem megkapta, feldolgozta a meteorológusok jelentését, s annak alapján megtette a szükséges lépéseket. A hókotróflottát „beélesítették”, majd katasztrófa-üzemmódra kapcsolták a közmédiát, hogy a lakosságot alaposan felkészíthessék a veszélyekre, kockázatokra. Az apparátus olajozottságára utal az is: a felkészülésbe még a rendőrség is bekapcsolódott, sajtótájékoztatón hívták fel a közlekedők figyelmét a téli abroncsok fontosságára és az ilyenkor szokásos túlélési praktikákra. Mindezek után már-már jutalomjáték volt levezényelni a „védekezést”: az emberek többsége komolyan vette a felhívásokat, a közútkezelő gépei feltartóztathatatlanul tolták a havat, a távirati iroda és a köztévé ontotta a helyszíni jelentéseket az elakadt kamionokról, a meteorológiai szolgálat pedig folyamatosan frissítette riasztási térképét.

Mindebből világosan kiderül: sokat tanult a katasztrófavédelem a tavalyi, nagy márciusi hófúvásból, amelyben közel hatezer jármű akadt el Nyugat-Magyarországon. Bár a kormányzat hivatalos álláspontja szerint nem hibáztak tavaly, tökéletes volt a mentés, Pintér belügyminiszter egyenesen úgy vélte, az állampolgári fegyelmezetlenség volt minden baj forrása, a mostani hétvége valójában egyfajta beismerése az egy évvel ezelőtti kudarcnak: tetszettek volna tavaly is úgy felkészülni az ítéletidőre, mint a múlt hét végén!

Bár a katasztrófavédelem kétségkívül javított „téli megítélésén”, arra azért egyelőre nincs ok, hogy pezsgőt bontsanak a főhadiszálláson. Az pedig kifejezetten elbizakodottságnak – vagy egyszerű politikai PR-fogásnak – tűnik, hogy Bakondi György már szombaton sietett leszögezni: sikeres volt a tájékoztatás, valamint az állami szervezetek és önkéntesek munkája az intenzív havazásban. Egyfelől azért, mert – véletlenül sem alábecsülve a hétvégi hóhelyzetet – az elmúlt napokban csupán annyit tudtunk meg: a katasztrófavédelem meg tud birkózni azzal, ha két-három megyében erősebb szél kerekedik és leesik 20-30 centiméternyi hó. Katasztrófahelyzetről szó sem volt, csak arról: télen téliesre fordult az idő. Másfelől pedig azért volna még min finomítani. Mondjuk a tájékoztatáson. Szombaton reggel például sokan kerülték el az M7-es autópályát a Somogyra és Zalára kiadott riasztás miatt, holott az érintett térségben helyenként már felszáradt a sztráda, hótorlaszoknak pedig nyoma sem volt... S lehet persze lezárt utakról szóló hírekkel „fokozni a helyzetet”, ám nem árt világossá tenni: óriási a különbség, hogy az M1-es sztráda vagy egy sokadrendű mellékút járhatatlan. Az apparátus hitelességét – ebből adódóan az állampolgárok sokat hivatkozott fegyelmezettségét – ugyanis a veszélyek alábecsülése éppúgy alááshatja, mint a túlreagálás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.