Rezsicsök

Bikacsök: „Bika vagy ökör megszárított hímvesszőjéből készült korbácsszerű fenyítőeszköz” (Magyar értelmező kéziszótár).

Wikipédia: „A korábban (...) használt bikacsököket napjainkra szinte teljesen kiszorították a modernebb és esztétikusabb műanyag-, fém- és gumibotok.”

És akkor jött a rezsicsök. Milyen hasonló szavak: a hatalom megtartásának eszközei. Reinkarnáció. Rezsicsök, a csodafegyver.

A hatalmat demonstráló, támogató eszközöknek volt már elég sok alakja a történelem során. A rezsicsökhöz talán legközelebb áll az üveggyöngy és a tüzes víz. A szegény jóhiszemű bennszülötteket különböző hatalmasságok megszórták szinte semmit nem érő, de csillogó üveggyöngyökkel, adták hozzá az alkoholt és vitték cserébe a nép kincseit, nyersanyagait. Egy idő után aztán ezek a népek is öntudatra ébredtek, és ami ezután történt, az mindig sok szenvedést, vért, könnyeket jelentett. Mindkét oldalon. És akkor már a bikacsök sem segített az egykori hatalmasságokon.

A rezsicsök beköszöntött hozzánk is, ez a választási csodafegyver. Elsőként üveggyöngy alakjában. Kormányunk és az uralkodó párt ad neked ajándékot, rezsicsökkentést, te bennszülött magyar ember. De ugye tudod, úgy illik, hogy te is szegény (szerencsétlen) ember, adjál valami ajándékot. Mi a választásokra gondoltunk. Ugye felírtad a nevedet és az adataidat a rezsicsökre aláírásgyűjtőknél, és mi majd annak idején megnézzük, hogyan is viszonoztad te és a családod is ezt a nemes gesztusunkat. Ugye tudod, hogy „van még bunkócska ezerszám”! Az meg már más lapra tartozik, hogy mi lesz a választások után. Azt már nem kell neked tudnod, hogy az ajándékoddal, szavazatoddal a bikacsök használatára is felhatalmazást adtál, ha vinni akarjuk a kincseidet. Kicsit több lesz az adód, kicsit romlik a szolgáltatások minősége, de szép focipályák épülnek és láthatod a boldog barátaink gazdagodását is.

Aztán itt van a rezsicsök bunkócska alakja jelen időben: a kormány hatalmi szóval kötelez cégeket áraik csökkentésére. Ha ugyanis ezek a cégek korábban áraikkal sanyargatják, kizsákmányolják a vásárlóikat, magyarul csalók, akkor a kormány hatalomba lépése pillanatától le kellett volna csapni rájuk, büntetésekkel, akár börtönbe zárással kikényszeríteni az igazságot. Nem hallottam ilyen perekről, büntetésekről. Ha pedig a körülmények alakulásával bizonyos cégeknél irritálóan magas profit keletkezik, akkor azt megfelelő civilizált módon le lehet csapolni, és az így az államhoz befolyó pénzeket differenciált módon fel lehet használni a fogyasztók kiadásai csökkentésére. Tehát differenciáltan, a rászorulókon segítve!

Egy évvel a választások előtt hatalmi szóval bizonyos cégeknél a kormány kierőszakolja az áraik csökkentését és elvárja, hogy az érdekelt fogyasztók ezért tapsikoljanak neki. De hát ha nem képezték szabálytalanul az áraikat ezek a cégek, és nem képződött elvonható extra nyereség, akkor vagy minőségromlás, ellátási bizonytalanság lesz, vagy az árcsökkentés kierőszakolása végigfut az egész vertikumon: az energiaszolgáltató kevesebbet akar fizetni azoknak, akiktől veszi az energiát, azok szintén alacsonyabb árakat kényszerítenek ki a beszállítóiktól és így tovább. Az egyik legegyszerűbb módja ennek a munkaerővel történő „takarékoskodás”, bérek visszafogása, csökkentése. Így hát ennek a láncolatnak valamelyik szemén te is ott vagy, szép bennszülött magyar ember, aki aláírásoddal támogatod az árcsökkentést.

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.