Látogatás Auschwitzban

Január 27. az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának nemzetközi emléknapja. Idén emlékezünk meg a két évtizede történt ruandai népirtásról is. A vakbuzgóság még mindig jelen van társadalmunkban és politikánkban, ezért még többet kell tenni, hogy felszámolja a világ a mérget, amely a táborokhoz vezetett.

Novemberben ellátogattam Auschwitz-Birkenauba. Hűvös szél fújt aznap és köves volt a talaj a lábam alatt. Nagykabátot és strapabíró cipőt viseltem és eszembe jutottak azok, akiknek egyik sem volt: a zsidóknak és a többi bebörtönzöttnek, akik egyszer benépesítették a tábort. Foglyok, akik órákig meztelenül álltak a jéghideg időben, elszakítva családjuktól, megnyírva, előkészítve a gázkamrákra. És azok, akiket csak azért hagytak életben, hogy halálra dolgoztassák őket. Gondolkodtam azon, hogy milyen felfoghatatlan maradt máig a holokauszt. A kegyetlenség olyan mély, a mértéke olyan nagy; a náci világnézet pedig olyan elvetemült és szélsőséges; a gyilkolás olyan szervezett és szándékos volt.

A Nevek Könyve, amely a zsidó áldozatok millióinak azonosítására szolgált, csak az áldozatok töredékét tartalmazta, amelybe még beletartoztak a lengyelek, a romák, a szintók, a szovjet hadifoglyok, a disszidálók, a homoszexuálisok, a fogyatékos emberek és mások. Különösen megindított az a videó, amely az 1930-as évek európai zsidó életét mutatta be, – jeleneteket családi ebédekből, látogatásokat a tengerpartra, zenei és színészi teljesítményeket, esküvőket, és más szertartásokat –, amelyeket mind kegyetlenül kiirtottak az emberi történelem példátlan szisztematikus öldöklése során.

Marian Turski, lengyel zsidó, a Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke, aki túlélte Auschwitzot kísért át a gyalázatos Arbeit macht frei kapun. Yisrael Meir Lau, Buchenwald túlélője, Tel-Aviv főrabbija mellettem állt azon a felhajtón, ahol a vonatok kitették az embereket, ahol egy SS-parancsnok intése jelentett különbséget élet és halál között. Szomorúság tölt el azok miatt, akik életüket vesztették, ugyanakkor lenyűgöznek, akik mindezt túlélték és az emberi lélek erejét megmutatva cipelik magukkal szomorú emlékeiket.

Elkísértek az oswiecimi Nemzetközi Ifjúsági Találkozó Központjának diákjai is, akik azért dolgoznak, hogy hidat építsenek az emberek és nemzetek között. L’dor v’dor héberül annyit tesz, hogy „generációról generációra” történik a bölcsesség átadása. Ezért került Auschwitz-Birkenau az UNES-CO világörökség listájára. Nem tudjuk építeni a jövőt anélkül, hogy ne emlékeznénk a múltra, arra, hogy ami egyszer megtörtént, az megismétlődhet. A gyűlölet elleni küzdelem az Egyesült Nemzetek fő küldetései közé tartozik. Az emberi jogi mechanizmusaink az emberek védelme érdekében működnek. Bíróságaink és törvényszékeink küzdenek a büntetlenség ellen, az igazságszolgáltatásért és az erőszaktól való elrettentésért. Az ENSZ népirtás-megelőzési különleges tanácsadói kutatják a világot az embertelen bűncselekmények előjeleit figyelve. A Civilizációk Szövetsége keresi a fellépési lehetőségeket a gyűlölet megnyilvánulásaival szemben, az antiszemitizmustól az iszlamofóbián át az ultranacionalizmusig és a kisebbségekkel szembeni előítéletekig. Az új Előre a Jogokért kezdeményezés a korai cselekvés erősítését keresi az emberi jogok súlyos megsértésének megelőzése érdekében.

Az ENSZ Holokauszt Külső Program legújabb oktatási csomagja segíti a holokauszt tanítását világszerte. Az idei emlékkonferencián Steven Spielberg lesz társelőadó, mivel Shoah Intézete a vizuális történelemért és oktatásért szerepe kulcsfontosságú a túlélők elmondásainak megőrzésében.

Az auschwitzi krematóriumnál rettenetesen éreztem magam attól a szörnyűségtől, ami bent történt, és alázatot éreztem azoknak a katonáknak és nemzetek vezetőinek bátorsága és áldozata iránt, akik legyőzték a náci fenyegetést. Remélem, hogy a mostani és a következő generáció is magáénak érzi a közös szándékot, hogy megelőzzön egy ilyen borzalmat a világon bárhol, bárki és bármilyen csoport ellen, és építsen egy olyan világot, amelyben mindenki egyenlő.

A szerző az Egyesült Nemzetek Szervezete főtitkára

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.