Olvasói levelek

Kedves Népszabadság, nagyon örültem Csordás Lajos részletes és alapos Baross téri ismertetésének, mivel a helyszínen évek óta nem látni semmi tájékoztató anyagot. Riportjuk közli egy makett felülnézetét, ami, ha nem is elégíti ki az érdeklődésemet, de a megszokott semminél több. Már az Új világot építünk feliratú reklámtábla sincs meg, pedig a rajta látható sisakos hölgy sokáig a tér világához tartozott.

Az önök szövegéből kiderül: az építők a sajtó munkatársait éppúgy nem részesítik kellő figyelemben, ahogy a járókelőket sem – nem kaptak vezetést a terület bejárásához. Magam korábban jártam a metróépítés területén, a mélyben – akkor még volt erre lehetőség – mostanában főleg hétvégeken szoktam a téren botorkálni, s amit tudok, lefényképezek.

Két megjegyzésem van: Baross Gábor szobra nem éppen az eredeti hely közelébe került vissza – míg az 1968-as átépítés előtt a Keleti pályaudvar főhomlokzatának tengelyében állt, annak említett ferdesége miatt közelebb a Thököly úti útpályához, most a tér déli részére került, távolabb a vasúttól. A másik: a cikk szerint a Thököly úti busz- és trolivégállomásokat a Kerepesi úti oldalra helyeznék át.

A Thököly útnál buszvégállomás ugyan van, ám troli nincs, azok a Garay utcában végállomásoznak. Nehezen hihető, hogy onnan áttennék a józsefvárosi oldalra – főleg, mivel a Bethlen utca teljes szélességű gyalogjáró-burkolata már elkészült, és a felsővezeték kiépítése a téren át értelmetlennek tűnik. Jónak tartom a pályaudvar előtt kialakítandó nagyobb gyalogosfelületet, amit a Kerepesi és Thököly út közti fonódási szakasz távolabbra helyezése tett lehetővé.

Az is tetszik, hogy az erzsébetvárosi oldal új parkolóit sűrűn befásították – más pesti építkezéseken inkább irtják a növényzetet. Jó lenne, ha egy következő riportban több műszaki tervet, alaprajzot és metszetet közölnének – ha már a kivitelezők és beruházók ezek bemutatására nem hajlandók. Örülök, hogy a hat éve folyó építkezés lassan a végéhez közeledik – noha építőmérnök lelkemnek élmény egy ekkora munka, a környék lakosságának azonban aligha. Bár lehet, hogy a rendezett állapotok már nekik is szokatlanok lesznek.

Fábri Ferenc

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.