Gratulálnak Liska Tibor követői

Figyelemre méltó konferencián mutatták be a feltétel nélküli alapjövedelem Magyarország számára ajánlott változatát, a LÉT-pénz elképzelést. Szívből gratulálunk a munkacsoportnak mindahhoz, amit eddig elvégeztek, és reménykedünk, hogy a folytatás is sikeres lesz.

Történelmi léptékű reformról van szó. Nagyszabású társadalomfejlesztésről, amit nem forradalmi helyzetben határoznak el és valósítanak meg. Szó sincs tehát vészhelyzetről, azonnali lépéskényszerről. Az elszegényedés, a tömeges munkanélküliség, vagyis az a válságos folyamat viszont, amire a reform válaszol, tartósan fennáll. Jó lenne minél előbb megadni a választ a bajokra, mert rengeteg szenvedéssel jár a késlekedés. Csakhogy a kapkodás még nagyobb bajokat okozhatna, ezért higgadt előkészítésre van szükség. Rá kell szánni az időt az előkészítésre, a vitára, a tervezésre és a bevezetésről meghozandó döntésre.

Mintaszerű, ahogyan eddig a reformerek dolgoztak. Hosszú, nyugodt előkészítő munkával olyan javaslatot állítottak elő, amiről már lehet érdemben állást foglalni. Akkor léptek a nyilvánosság elé, amikor már joggal elvárhatják, hogy komolyan vegyék őket a hozzászólók.

Itt csak néhány erényét emeljük ki az eddigi teljesítményüknek.

Nagyon fontos, hogy a LÉT-pénzjavaslat kidolgozói egészen pontosan meghatározták, mire vállalkoznak. Olyan projektről van szó, amely a lehető legszélesebb kör számára lehet rokonszenves. Azok is azonosulhatnak lényeges elemeivel, akik saját értékeik szerint ennél többet, radikálisabbat várnának (például a kapitalizmus megdöntését, felváltását valami egészen újjal). Mindenki láthat lehetőséget a LÉT-pénz bevezetésében, aki elégedetlen a jelenlegi rendszerrel, és alapvető javítását szeretné elérni. A LÉT-pénz-reform nem hirdeti meg a rendszer felszámolását. A fő szempont, hogy olyan módon oldjanak meg társadalmi problémákat, ami lehetőleg nem rontja, hanem javítja a piacgazdaság működését.

A bemutató konferencián elhangzott, hogy ez a reform (egy klasszikust, Dahrendorfot idézve) a „felszerelt piacgazdaság” megteremtésére törekszik. Vagyis a piacgazdaság és a magántulajdonosi rendszer által garantált szabadság rendszerét a szabadság további garanciáival kell „felszerelni”. A jóléti állam utáni korszakban a piacgazdaságok nem adnak a munkából kiszoruló, lecsúszó, „kiilleszkedő” tömegeknek fogódzkodót. Erre lehet válasz az alapjövedelem. A minden állampolgárnak személyi jogon, feltétel nélkül járó alapjövedelem teheti a piacgazdaságot „felszerelt” piacgazdasággá – mondják a reformerek.

Még valami, amit már a reformfolyamat elején leszögeznek, és nagyon jól teszik. Az alapjövedelem a modern gazdaság által előállított jövedelem újraosztásáról szól, ha közösen elfogadjuk, hogy értékes társadalmi célok eléréséhez erre szükség van. A tulajdonviszonyokról nem esik szó.

Liska Tibor követőiként ezt az egyértelműséget különösen fontos erénynek tartjuk. A Liska által felvázolt vállalkozói szocializmus elképzelése nagyon hasonló diagnózis alapján nagyon hasonló célokat tűzött ki, mint a LÉT-pénz-csoport, de mi, Liska Tibor követői egy új tulajdon kikísérletezését is szükségesnek tartjuk a továbblépéshez. Végül, de nem utolsósorban, nagy örömmel hallottuk az alapjövedelem magyar változatát bemutató konferencián, hogy többen is a kísérletezés, a radikálisan új elképzelések gyakorlati tesztelése fontosságát hangsúlyozták. Igen, lehetséges és szükséges is a társadalomfejlesztésben minden eszközt kihasználni, amit a társadalomtudományok már évtizedek óta kifejlesztettek és folyamatosan fejlesztenek. „Akciókutatásra” van szükség, ahelyett, hogy íróasztal-koncepciókat dolgozószobaérvelés alapján egész népekre zúdítanának kétharmados többséget szerző kalandorok.

Jó lett volna, ha Liska Tibor és munkatársai a nyolcvanas években csak feleannyi nyitottságot és támogató hozzáállást kaphattak volna a korszak vezető értelmiségétől, mint a LÉT-pénz kidolgozói. Ezt a kezdeményezést mindenesetre új esélyként üdvözölhetjük. A véleményt mondóktól pedig csak annyit kérünk: szánjanak időt a javaslatcsomag megismerésére, mielőtt másokat ismételgetve kész ítéletet mondanának. Túl sokan nyilvánítanak megfellebbezhetetlen véleményt, pedig csak egy hosszú elemzés címét és bevezetését olvasták el. Az interneten máris jellemző, hogy ezt a szellemi munkabefektetést igénylő javaslatot rövid úton, előítéletek és félreértések alapján elvetik. Ennél azért bölcsebbek is lehetnénk.

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.