Csatornaüzemköltség

Készül a harmadik rezsicsökkentés terve. Az illetékesek szíves figyelmébe ajánlom a csatornadíj üzemköltségének fölháborító kalkulációját és csökkentésének nem egyszerűen lehetőségét, de szükségességét is.

Az imént kaptam meg a vízmű számláját. Az összegek 27 százalék általános fogyasztási adóval szerepelnek. Európában ritka ilyen magas áfa, de ezt a cél – Matolcsy György erőfeszítése az előző kormányoktól eladósított állam hiányos költségvetésének rendbehozatalára – megbocsáthatóvá teszi. Hanem ami ezután következik: Alapdíj: 937,03. Ivóvíz : 2343,26. Szennyvíz: 5178,36. Vízterhelési díj: 56,46. Csökkentés: –1,00. Kerekítés: 0,01. Összesen: 8514,12 Ft. Risum teneatis, amici? Tartsd vissza keserű nevetésedet, olvasó! A rezsicsökkentés 1, írd és mondd: egy forinttal csökkentette a számlámat, de ezen is túltett a rezsicsökkentés miatt szükségessé vált korrekció: egyetlen fillérrel!

Fogalmam sincs, mi lehet az a rejtélyes vízterhelési díj (én terhelem a vizet, vagy a víz terhel engem?), de jelentéktelen összeg. Hanem a csatornadíj számítási módja döbbenetes! Nem fogyasztottunk ezer forint értékű vizet sem, de ebből, a használt víz mennyiségéből több mint ötszörös csatornadíjat számoltak! Nos, tisztelt illetékesek: ezen kell változtatni. Amikor csatornázták Szőreget, a bekapcsolódók, én is, szép summát fizettünk érte. Nem vagyok oly tudatlan, hogy azt állítsam, a hálózat fönntartása a vízműnek semmibe sem kerül. Nyilván van vele munkájuk. De semmiképpen sem lehet annyi, hogy a vízfogyasztás költségének ötszörösét kívánná. Becslésem szerint a méltányos csatornadíj a vízdíj kétszeresét nem haladhatja meg! Videant consules! Lépjenek az illetékesek.

Péter László

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.