Hajba Ferenc: Ezek a fiatalok

Már megint baj van a magyar fiatalokkal. Passzívak, elkényelmesedtek, ülnek otthon az anyjuk szoknyája mellett, dörzsölik a tenyerüket a családi tűzhely rezsicsökkentett melegénél, vállalkozni sem akarnak, csak úgy élnek bele a világba.

Elvannak. Nagyjából ilyen képet mutat róluk a kormánytól finoman szólva sem távoli szellemiségű – a Nézőpont Intézet által alapított – Kutatópont adatsora. A négyévenként elvégzett vizsgálat ötlete a Századvégtől származik, s csak a legfrissebbet jegyzi a Kutatópont. A tavaly őszi felmérés eredményeit a napokban a nemzet hírügynöksége ismertette, majd a kutatás az elektronikus sajtóban is nagy hangsúlyt kapott.

Megtudtuk például, hogy a magyar fiatalok mintegy 40 százaléka nem szeretne különköltözni a szüleitől. (Ez önmagában is jókora marhaságnak látszik, de legyen.) Ha viszont valaki netalántán azt hinné, hogy azért nem költöznek a szüleiktől külön a fiatalok, mert nincs pénzük lakásra, albérletre, pályakezdőként nem vagy nehezen tudnak elhelyezkedni, s ha igen, akkor is jobbára nem a saját szakmájukban, és minimálbérért vagy feketén, a Kutatópont megmondja az őszintét.

Az MTI szerint „nem pusztán kényszer, például az anyagi lehetőségek vagy a stabil partnerkapcsolatok hiánya, hanem a kényelem, vagyis a szülői ház szolgáltatásai is befolyásolják a leválási folyamat elnyújtását”. Ezt a folyamatot a kutatók a külföldi trendekkel egybevágónak tartják, csak azt felejtik el, mennyivel más egy német vagy egy amerikai fiatal anyagi és szakmai érvényesülési lehetősége, ennek megfelelően vélhetőleg a mobilitási motivációja is.

Azt is megnyugvással vehetjük tudomásul a vizsgálat alapján, hogy bármennyire huhognak, kárognak is az ellenzékiek és a független gondolkodók: a magyar fiataloknak csak a 23 százaléka tartja valószínűnek, hogy néhány éven belül külföldön munkát vállal.

A kutatók – nyilvánvaló propagandisztikus éllel – azt is leszögezik a tanulmányban: „A migráció kutatásánál fontos megemlíteni, hogy az esetek többségében nem eleve letelepedési szándékú kivándorlásról beszélhetünk”. Ha pedig mégis ez lenne a látszat, megtoldják azzal: „...még ha az előre nem tervezett esetek egy részében az is történik”.

Úgyhogy inkább azt jegyezzük meg: a vizsgálat szerint a magyar fiatalok mindössze 12 százaléka tudja egyáltalán elképzelni, hogy végleg elhagyja az országot. (Szegény fiatalok, nem elég, hogy passzívak, de még képzelőerejük sincs.) A magyar fiatalok közel felét pedig a hazaszeretet tántorítja el a külföldi munkavállalástól. Jókaitól tudjuk: „A haza nem oszt ajándékokat, a haza áldozatokat követel.” Helyben vagyunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.