Friss Róbert: Felújított ürgebőr

A belügyminiszter nyilvánosságra hozná a Gyurcsány Ferenc 2006-os balatonőszödi beszédének kiszivárogtatásával kapcsolatos titkosított titkosszolgálati jelentést. Nem tudom, mi újdonsággal szolgálhatna Pintér Sándor. Hiszen tavaly szeptemberben Szabó Bálint volt MSZP-s, majd DK-s, végül pártonkívüli „politikus” Katalinnal, Imrével, Ferenccel és Eduardóval színesített őszödi lufiját Kósa Lajos Fidesz-alelnök egyszer már jó kedéllyel kipukkasztotta, amikor az ügyben nyilatkozatát kérték, s ő pamfletté rendezte Őszödöt, Karel Gottot és az ürgebőrt.

Pintér Sándor persze a titokzatos jelentésnek csak egy részét hozná nyilvánosságra, hiszen a titkosítást nem lehet feloldani az érintettek személyiségi jogai miatt, s mert az a titkosszolgálati munkatárs, aki ebben az ügyben tevékenykedett, nem lesz alkalmazható a jövőben. Amiből csak arra tudunk következtetni, hogy a főelhárításnak valamely beépített embere szaglászhatta ki a szocialisták köreiben, mi történt. Az említett álszakáll pedig olyan sikeresen végezte a munkáját, hogy szolgálatai a jövőben sem nélkülözhetők.

A belügyminiszter dilemmája itt nem ér véget. Okkal félti a közönséget, mert a jelentésnek vannak ugyan részei, amelyekben nincs semmi államtitok vagy életveszélyes adat, de nem biztos ám, hogy egy-egy rész teljességgel be tudná mutatni a történetet…

Azt a történetet, amelynek főszereplői, talán anélkül, hogy végiggondolták volna a következményeket – ekkora előrelátást mégsem feltételezhetünk a politika szereplőiről –, nemcsak az akkori kormányfő bukásának közvetett okozói, és egy nyílt, államellenes puccskísérlet közvetett kiváltói, hanem az Orbán-rendszer hatalomra kerülésének közvetett segítői is lettek. És akiknek szemébe sokan szeretnének legalább mélyen belenézni.

Hogy mármost a belügyminiszter okulásul miért nem a teljes jelentést akarja közzétenni, s hogy ennek miért éppen most, a választások küszöbén jött el szerinte az ideje, arról tudnék mit mondani. De mint Kósa Lajos írta pamfletjében: „állításaimat semmivel nem tudnám alátámasztani, igaz, nem is akarom”. Gondoljon mindenki azt, amit akar.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.