Depresszióm nagyságrendje

Amikor fél évszázaddal ezelőtt a BME Villamosmérnöki Karán tanultam, pár dolgot úgy a fejembe vertek, hogy feláll a hátamon a szőr, ha ezeket felrúgja valaki.

Az egyik ilyen tétel, hogy a mérnöki pontosság azt jelenti, mindent csak olyan pontosan számolunk ki, amennyire ésszerű. Professzorom ezt így magyarázta el: „Kollégák, ha valamelyikük colstokkal leméri egy asztal két oldalát és ebből Pitagorasz-tétellel hattizedes pontossággal számolja ki az átlót, úgy kirúgom, hogy a lába sem éri a földet”.

Erre mit olvasok ma reggel éhgyomorra kedvenc napilapomban? Két szociológus kétezer fős reprezentatív minta alapján megállapította, hogy hat év alatt a depressziósok aránya egy tized százalékkal javult. Kimegyek a konyhába, hogy egy pohár hideg vízzel nyugtassam magam, és mi folyik a csapból? Az 1500 fős minta hibahatára három százalék.

Délben a rádióból pedig arról értesülök, hogy a háromgyerekes családok 41,2 százaléka él szegényesen. Ez ugyan csak egytizedes, de professzorom ennek kiszámolóját is kirúgná.

Amikor pedig az hangzik el egy politikustól – amit a médiumok szó nélkül közölnek –, hogy „több nagyságrenddel” változott valami, például az infláció, vagy más – matematikai modell szempontjából – hasonló, a feleségem kérés nélkül hozza az idegnyugtatót és a vizet.

A fentiek miatt erősen depressziós vagyok, ezért ha egy nem depressziós helyett belém botlanak a szociológusok, a mért javulás a felére csökkent volna.

Umann Tamás

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.