Várkonyi Iván: Három szóban

A Fidesz jobban teljesít. Háromszavas a kommunikációs tér. A bonyolult nem menő. Az egyszerűség a lényeg. Simplicity, you know. A számok mellettük vannak. Csak a magyarázatok nem. De az kit érdekel?

Nem hamisítanak statisztikát. Valóban négymillió a foglalkoztatott. Kétszázezerrel több, mint négy éve. Valójában új munkahelyből nincs ennyi. A statisztika részleteiben a lényeg. A közmunkásoknál, a külföldön dolgozóknál. Ők javítják az adatot. A kormány érdeme mindkettő. Ez nem vitatható. Miattuk mennek külföldre. Ők képzik a munkanélkülieket. Szótagolással – kötelező az álmunka. Különben feleannyi a segély.

Egyértelmű eredmény a hiány. Lefaragták, ahogy kell. Tartották a célt, sőt. Mindegy, mi volt az ára. Huszonhét százalék az áfa. Fizetjük a tranzakciós illetéket. A biztosítási adót. A távközlésit. Az energiacégekét. Mert nincs ingyenhiány. Az állam többet vesz el. Mindenkitől. Rátelepszik a gazdaságra. Megfojtja. Elveszi a növekedés esélyét.

Nem győztük le a versenytársakat. Mindenütt pörögnek fel a motorok. Nálunk a legkevésbé. Gyorsulunk, de nem annyira. Leelőznek bennünket. Nem csak a Fidesz bűne. De ők is benne vannak. Egy negyedévben voltunk jobbak. Egyszeri tényezők okozták. Mázlink volt csupán. Nincs igazi alapja a bővülésnek. Nincsenek beruházások. Az uniós támogatás húzza fel. Néhány multi segíti. A bázishatás érvényesül az agráriumban.

Az MNB próbál lökni rajta. Ez se lesz ingyen. Nincs ingyenhitel sem. A beavatkozás ára a nagyobb infláció. Vagy a magasabb kamat. A forintárfolyam is egyre stabilabb. Háromszáz környékén. Jót tesz az exportnak. A devizahiteleseknek nem annyira. Őket viszont már megmentették. Minden egyes alkalommal. Ha nem megy, akkor a bíróság hibája. Vagy az Európai Unióé. A bankoké mindenképpen.

A rezsicsökkentés eredményes. Húsz százalékkal több marad a családoknál. Esetleg harminccal. Ha jól ikszelnek áprilisban. A népszerűség magas. Van téma is. Megvédik a csökkentést. Van miért harcolni. Akkor is, ha nem kell. Régiószerte csökkennek az energiaárak ugyanis. Az inflációs szám kitűnő. Ez is siker. De nem egyedülálló. A térségben általános az inflációcsökkenés is.

Akárcsak az alacsony alapkamat. Csak nálunk magasak a hosszú távú állampapírhozamok. Miért? A piac nem hisz a csodában? Visszafizettük az IMF-hitelt. Megszabadultunk a gonosztól. A piac finanszíroz. Drágábban. A piactól függünk. Ami elfordul tőlünk, ha változik a szélirány. Most kedvező. De nem mi fújjuk. Magyarország jobban teljesít. Szebbek a számok. Első ránézésre. Jobban megnézve, van miért aggódni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.