Friss Róbert: Éjszakába nyúlóan

Az MTI élénken érdeklődött, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pedig legott válaszolt. Így hát a karácsony másnapjának csendjében „robbanhatott” a hír: az idén harminchétszer, többször éjszakába nyúlóan ülésezett a kabinet.

Csaknem 1370 napirendet tárgyalt meg, ami a legtöbb volt a 2010-es kormányváltás óta. A megvitatott törvényjavaslatok, továbbá kormányrendeletek és kormányhatározatok száma mintegy 1700 volt, ami szintén rekord a 2010-es 533-hoz, a 2011-es 1114-hez és a tavalyi 1287-hez képest. A testület tehát, mint az ország, papíron jobban teljesített: alkalmanként átlagosan több mint 45 törvényjavaslatot, rendeletet, határozatot vitatott meg.

Tamás Barnabás szerint Orbán más anyagból van gyúrva
Tamás Barnabás szerint Orbán más anyagból van gyúrva

Aligha lehet kétségünk, hihetetlen alapossággal. Fáradhatatlanul. Mert, ahogyan Hoppál Péter szóvivőtől tudjuk, a kormányfő mindössze három-négy órát alszik, amivel kapcsolatban csak bólogatni tudunk a fideszes Tamás Barnabás szavaira: erre csak azért lehet képes, mert más anyagból van gyúrva. Mint hajdanán a kommunista pártelit, incselkedik velünk az ördög, de hiába.

Mert mégiscsak lehet ebben a „más anyagban” valami megfoghatatlan erő, ha egyszer hiába fogadkozott még az év elején maga Kövér László és Lázár János, hogy lassítanak a tempón. Nem lehet lassítani, mert nem lassíthatnak. Fékezhetetlenül feltámadtak Majakovszkij önagyonülésezői, akik az életünk apró részleteit is újraszervezve, szabályozva akarnak rendet vágni a halálra ítélt korábbi „liberális rendetlenségben”. A statisztika azt jelzi, 2013-ban az orbáni állam csaknem teljesen kiépült.

A hatalom rohammunkában dolgozott központosított államán, úgy, hogy annak alapjait lehetőleg ne szedhesse fel senki, aki esetleg követné őt a kormányzásban, még ha kiteljesíteni már csak a következő választások után tudhatja is. Ahogyan terebélyesedik az új rend, úgy olvad a polgárok közösségi és egyéni autonómiája, szabadsága. A hatalom gyönyörűségére gyorsabban is olvadna, ám lassan alig akad ember vagy apparátus, aki/amely e mind dagadtabbra hájasodó központi hatalom túlterjeszkedését, előírásait követni, betartatni és betartani tudná.

Még ha alkalmazkodna is a túlélésért. Ezért aztán minél nagyobb, annál gyengébb és tehetetlenebb lesz a telhetetlen állam. A hatalom éppen azzal gyengíti önmagát, hogy rátelepszik a közösségre, megfojtva azt. Minél aprólékosabban törekszik az élet agyonszabályozására, annál nagyobb káoszt teremt. Nem a rend, hanem a köznapi anarchia erősödik. Közben foszlik a közösséget összetartó bizalom, amely nemcsak az átlátható, ezért követhető törvényekre, hanem a szokásjogra, a hagyományok szellemére, a szolidaritásra is hivatkozva szervezi az együttélést a hétköznapokban.

Ám a hatalom rohanásától megzavarodva, nemcsak a központi akarathoz, de régi értékeihez sem tud és megfáradva már nem is akar igazodni. Akkor pedig a nemzet kezdi érezni: önmagával is meghasonlottan szétesett, s elszakadt saját, idegenné lett államától. Bármennyit ülésezzen is a kormány, akár újra és újra éjszakába nyúlóan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.