Ötvös Zoltán: Egy nemzedék

Arra azért igencsak kíváncsi volnék, hogy vajon a Fidesz vezérkara beleesett-e a szórásba, amikor „A magyar lelkiállapot 2013” kérdezőbiztosai faggatóztak.

De hát meg kellett kérdezni őket, hiszen ezeket az urakat manapság mindenről megkérdezik (arról is, amiről fogalmuk sincs), mert nekik mindenre autentikus és megfellebbezhetetlen válaszaik vannak. Éppen A magyar generációk közérzeti jellemzői témájáról ne volnának adekvát gondolataik? Ugyan már. A vezérkar a rendszerváltó generációhoz, azaz az 1951–1965 között született nemzedékhez tartozik.

Az ő véleményük – elnézést: az ő véleménye – visszhangzik azonban a fiatalabb vezérkari tagoktól is. Ám a felmérők azt szűrték le, hogy a „rendszerváltók”, akik a legtöbbet fektették a rendszerváltásba, és ettől anyagi értelemben is a legtöbbet remélték, lényegében csalódtak a várakozásaikban. Most mondjuk erre, hogy jelen vezetőinkre ez csak akkor lehet igaz, ha a már megszerzett vagyon és hatalom nem elég?

A rendszerváltó generáció átlagembere – tanúsíthatjuk – megelégszik munkával, családdal, autóval, belföldi, olykor külföldi nyaralással. Szeret nyugodtan élni. Ez volna a vágya, nem több. De munkahelyét, ha van egyáltalán, tíz körömmel védi, s közben legfeljebb reméli, hogy lesz nyugdíja. Gyerekei kirepültek, illetve a fenét repültek ki, most is a nyakára járnak. Kivéve, ha már külföldre mentek az itthon kínált jövőképtelenség elől.

De a vezérkar nem átlagemberekből áll. Elégedetlenek azonban ettől még lehetnek: megrázkódtatásuk onnan fakadhat, hogy kicsiny országba születtek, ahol lassan egybeérnek a vagyonok, egymás sarkára taposnak a hatalmasságok. Még néhány év, és már csak egymás kárára tudnak gyarapodni. Hát kérem, tetszettek volna egy nagyobb országba születni. Mi az, hogy megkérdezték! Csak őket kérdezték a rendszerváltók közül! – vonom le a végső következtetést a felmérés következő megállapítása után.

Azt olvasom ugyanis, hogy a szabályok megszegését mint a társadalmi érvényesülés szükséges velejáróját leginkább az „elveszett generáció” utasítja el. Ők azok, akik 1935 előtt születtek, és 1989 előtt már kiléptek a munka világából, így többségük a politikai-gazdasági folyamatokat nem fordíthatta saját hasznára. Ebben a kérdésben a legmegengedőbbek a rendszerváltók, valamint az őket követő nemzedékek. Egy ország tanúsítja, milyen szabályokat szegett meg és milyen szabályokat alkotott a szabályszegés után a Fidesz vezérkara.

Saját érdekrendszerüknek megfelelően írtak át mindent, betonoztak be embereket hosszú évekre kulcspozíciókba. Ha maradnak, a lakájok őket szolgálják. Ha mégis menniük kell (átmenetileg persze), akkor a kinevezettek mindent megtesznek mielőbbi visszatérésük érdekében. Mert az ő szabályukat nem szegheti meg akárki. Csak ők. Társadalmi érvényesülésük szükségszerű velejárójaként. Mi, többiek pedig statisztálhatunk ehhez. Ez jut a szabálykövetőknek – még ha nemzedéktársak is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.