Dési András: Papcsák-csel

Ismerjük el, ügyesek ezek az azeriek. Kétszer is szépen csőbe húzták a furfangos észjárásukra oly büszke magyarokat. Először tavaly augusztusban röhögtek a markukba, amikor az Orbán-kormány kiadta nekik a baltás gyilkos néven elhíresült Ramil Safarovot.

Széttárták ugyan a karjukat itthon a kormányzati illetékesek, hogy nekik Bakuból pecsétes levelekben ígérték meg: az örmény tiszttársát legyilkoló katona otthon leüli a büntetését. Ült az, de nemzeti hősként, ünnepi asztalnál. Még házat is kapott. Lett is belőle nemzetközi botrány, Washingtonban és Moszkvában is összevonták a szemöldöküket, hogy a magyarok mit köpnek bele a karabahi konfliktusba.

A dühbe gurult örmények bosszúból felfüggesztették a magyarokkal a diplomáciai kapcsolatokat. Több mint egy év elteltével, amikor Jerevánnal még mindig fagyos a viszony, de már Safarovról senki sem beszél, újabb akciót eszeltek ki az azeriek. Ezúttal kerülővel jöttek, az azeri állami pénzekkel bőségesen ellátott, a nemzetközi örmény lobbit ellensúlyozni hivatott londoni székhelyű szervezet, a The European Azerbaijan Society (TEAS) kereste meg a Fideszt.

A hegyi-karabahi konfliktusra vonatkozóan küldtek át kérdéseket, azzal, hogy ők rendszeresen kikérik nyugati politikusok és befolyásos személyek állásfoglalását. A Fidesz külügyi kabinetje meg is küldte a válaszokat. Hivatott személynek, Papcsák Ferenc fideszes képviselőnek, az Országgyűlés azeri–magyar baráti tagozatának társelnökének az aláírásával ment ki a levél.

A válaszok az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó állásfoglalásait tükrözték, de a megfogalmazás mégis azt a benyomást keltette, hogy a zuglói polgármester nevében írt angol nyelvű levél mindenért az örményeket tette felelőssé. Érezte a TEAS is, hogy kincs van a kezében, a válaszokból kanyarított is egy bősz sajtónyilatkozatot, és eljuttatta azeri hírportálokhoz.

A bakui médiamunkásoknak pedig elég volt azzal megfejelniük cikkeiket, hogy „országok és nemzetközi szervezetek sora szólítja fel Örményországot, vonja vissza csapatait a megszállt területről”, utána már szerkeszthették be Papcsák képviselő válaszait. A világhálónak köszönhetően a cikkek Magyarországra is eljutottak. Papcsák közleményben tiltakozott, hogy ő azeri újságírónak nem nyilatkozott, és egyébként is elhatárolódik a neki tulajdonított mondatoktól. A TEAS viszont megerősítette, hogy Papcsák válaszolt a kérdéseikre. Annyiban igazat adtak neki, hogy újságírónak nem nyilatkozott.

A sajtómunkát elvégezték ők. Papcsák képviselő pedig kőkeményen elhatárolódott Papcsák képviselőtől. Igen, saját magától. Ennél groteszkebb helyzetet nehéz elképzelni. A néhai Örkény István írhatott volna ebből akár egypercest is. Annyit érdemes hozzátenni: Magyarországnak a kínos Safarov-ügy után jobb távol tartania magát az azeri–örmény konfliktustól. Egyszer már mélyen belenyúlt az Orbán-kormány ebbe a darázsfészekbe, nem kellene ebből rendszert csinálni. Mert azzal nem csak magát égeti. Az országot is.

Papcsák képviselő kőkeményen elhatárolódott Papcsák képviselőtől
Papcsák képviselő kőkeményen elhatárolódott Papcsák képviselőtől
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.