Miklós Gábor: Baj sikerországban

Két török miniszter fiát és egy nagy állami bank vezérét letartóztatták. A hírek szerint nagy pénzeket tett zsebre két kormánytag is. A sok szálon folyó nyomozásról megtudható részletek különös képet festenek erről az országról.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök, a sikerállam sikeres vezetője az utóbbi napokban szokatlanul indulatos nyilatkozatokat tesz: külföldi összeesküvésről beszél, az államban működő párhuzamos államról, bandákról, amelyek támadják őt és pártját, s amelyeket – ígéri – meg fog semmisíteni. Nem beszél viszont a nyomozásról, az iratok, hangfelvételek, videók tömegéről, a lefoglalt dollármilliókról, amelyek a legmagasabb szintű korrupcióról tanúskodnak. A leleplező rendőrséget és ügyészséget gyanúsítja „piszkos művelettel”.

A gazdaságilag igen jól teljesítő török állam élén jól szervezett, iszlámalapú jobbközép párt áll, élén Erdogan, aki felettébb erős személyiség, s emberei soha nem szegülnek szembe vele. A hatalom ellenőrzi a média nagyobb felét, s eddig sikerült elérnie, hogy a kormányzati korrupcióról ne írjanak, ne beszéljenek. A korrupció azonban része az autoriter rendszernek, ez a kor szpáhibirtoka. A szolgáltatásokért, a hűségért, a vezér nyilvános csodálatáért cserébe jár a szabad rablásnak ez a fajtája. A másik feltétel a független igazságszolgáltatás és a rendőrség megszállása volt. Ez is sikerült. Az Erdogan-párt így számolhatott le nacionalista, illetve baloldali ellenfeleivel, az őt bíráló médiával, s mindenekelőtt a katonai elittel, amely korábban az „állam gazdája” szerepét játszotta.

A nyáron kitört törökországi tüntetéssorozat e rendszer ellen folyt. A városi környezet, a sztambuli Gezi park védelme volt a jelszó. A tüntetők valójában a korrupt üzletemberek és a túlterjeszkedő állam ellen lázadtak. A tüntetéseket szétverték, Erdogan akkor is a külföld kezéről beszélt. Most azonban bizonyos szempontból igaza is van.

Amerikában él ugyanis korábbi szövetségese, az iszlám hittudós Fethullah Gülen imám. Ő informális hálózatot épített ki: iskolákat, jótékonysági intézményeket tart fenn. Azt hirdeti, hogy egy vallásos muzulmán is lehet toleráns és közben sikeres az üzleti életben. Gülen a nyári tüntetések brutális szétverését is ellenezte. Büntetésként egyetemi előkészítő iskoláit betiltották. A török sajtó úgy véli, hogy a korrupciós hálózat mostani leleplezése visszacsapás volt erre. A leváltott ügyészek, rendőrök állítólag Gülen hívei. Lehet, hogy egy ideológiai-politikai táboron belüli vendetta zajlik?

Erdogan rejtélyesen megfenyegetett több nagykövetet, akik beavatkoztak a török ügyekbe. A nyomozás egyik fő kérdése, hogy a török állami bank magas jóváhagyással miként szegte meg az Iránnal szembeni embargót, hogyan segítette az iszlám köztársaságot, hogy olajáért pénzhez, aranyhoz jusson. Ez már nehezen kezelhető, nemzetközi botrány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.