Tóth Levente: Kifulladás

Úgy nem lehet kifutni a pályára, hogy már eleve azt számolgatjuk, mennyi lesz a végén közte. Ha nem tudnánk, hogy ezt a magyar labdarúgó-válogatottról mondta az új szövetségi kapitány a beiktatásakor, akkor azt is hihetnénk, hogy Pintér Attila az ellenzék állapotát írta le néhány hónappal a választás előtt.

Már nem sok van hátra, és még mindig sok van közte ugyanis – mármint a Fidesz és az ellenzéke között, és még csak nem is ez a leghervasztóbb, hanem az, hogy ez egy kicsit sem akaródzik kevesebb lenni. A Fidesz stratégiájával biztonságosan magas szintre küzdötte vissza a szavazóbázisát, és ott stabilizálta is. Az ellenzék pedig jelenlegi taktikájával, választási üzeneteivel képtelen elmozdulni arról a szintről, amely egyelőre csak egy dologgal kecsegtetheti: a tisztes vereséggel.

Márpedig az ellenzék vezérei közül a tisztes bukás kettőnek is a teljes vereséggel egyenértékű. Legfeljebb Gyurcsány érezheti és mondhatja egy ilyen helyzetben győztesnek magát, feltéve, hogy bejuttatja pártját a parlamentbe. További focihasonlattal élve: nincs benne a gól az ellenzék játékában. A csapatjáték hiányzik, és a nagy szólók sem jutnak el még a tizenhatosig sem.

Ha nem tudnánk, hogy ezt a játékot gólra (szavazatra) játsszák, akkor egész tetszetősnek tűnhetne, ahogyan az ellenzék a félpályánál passzolgat, cselezget, hajt, ütközik. Ennél kevesebbel is nyertek már választást Magyarországon. Még ők is. A Fidesz ellen is. Csakhogy ez most kevés lesz. Érzi ezt már az ellenzék és a jelenlegi szavazói is. Akiknél sokkal többen szeretnének változást. Annyian, ahány vokssal le is győzhető a Fidesz. Csakhogy a mást akarók sikerhez szükséges részét az istennek sem tudja meggyőzni az ellenzék.

Márpedig nincs rosszabb annál, ha a győzelem lehetőségébe vetett hit elenyészik. Csapatban és a drukkerekben egyaránt. Mert akkor a lefújás előtt már legfeljebb azért lehet hajtani, hogy szorosabb legyen a vége. Hogy ne essen végképp szét, ne semmisüljön meg a csapat. Az ellenzék a második Orbán-éra alatt állt már ennél sokkal jobban. Nem egyszerűen a közvélemény-kutatásokban, hanem a győzelem látható, hihető lehetőségében.

A kedvező folyamatokat azonban nem sikerült meglovagolni, hagyták a Fideszt visszakapaszkodni. Nehezen hihető, hogy az eddigi gólképtelen taktika a meccsből hátralévő rövid időben sikert hozna. Ahhoz a Fidesznek nagyot kellene hibáznia. Ártatlan helyzetben akkorát, hogy büntetőt kapjon az ellenfél. Nem igaz persze, hogy nem szokott ilyet tenni, de ezeket a gyakori lehetőségeket az ellenzék eddig képtelen volt gólra váltani.

A győzelemhez új taktika kell. A lefújás előtt már csak a legnagyobb edzők és a legjobb csapatok képesek olyan váratlan húzásra, amellyel meg tudják fordítani a mérkőzést. Ők onnan ismerszenek meg, hogy erre rájönnek, és megpróbálják. Aki nem kísérli meg, annak biztosan nem sikerül. Most már mi vesztenivalója lenne az ellenzéknek? Ha mégsem megy, legfeljebb több lesz közte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.