Friss Róbert: Aki nem fér be a Parlamentbe

Mindenről Krasznai Tünde tehet. Ha nincs tehetsége, hangja, ha hamisan nyögdécsel, mindjárt kihullhatott volna az X-Faktor első válogatóján. De: dobogóig tartó hangja, kisugárzása volt. 

Nagy elégedettségére a bulvárvilágnak, amelynek így nem kell beérnie csupa kapcsolt apró hírrel, mint hogy Batánovics Lilit a VIII. kerületben kirabolták (a Corvin mozi előtt elvették a telefonját), s hogy Danics Dóra családja a hitelcsapda áldozata (ami szépen „illeszkedik” egy szeplőtelen győztes sikertörténetéhez). Mert az igazi sztori mégis csak Krasznaié, akiről alighogy feltűnt, legott világgá kürtölhették: korábban pornófilmes volt. Tele is lett a Google keresője szaftos videókkal, amelyeket a hálószobák kocsmai lepedőharcosai turbóztak titokban az egekig. Ők aztán tudják, hogyan lehet az illető hölgy magasztalt nyilvános énekhangját belső hallásukban nyögdécselésekkel mixelni.

Krasznai Tünde
Krasznai Tünde

Lehet-e a saját erőből elért siker modellje egy volt pornós? – csattant tehát az összeráncolt homlokú kérdés a nappalikban, mintha valami törvénysértésen kapták volna a hölgyet, mintha mondjuk rendszeresen lopott volna régen. Pornózni azonban nem tilos. Az egész műsor arról szól, hogy kemény munkával messzire lehet jutni, még ha ez a siker gyakran csak futó és felszínes is. Nem túlzás-e, hogy ez a lány legyen a példakép a mi tiszta lelkű gyermekeink előtt? Az RTL Klub a jó ízlés határain lavírozva azt üzente, csak a teljesítmény és a jövő számít, más nem, de közben nyilván tisztában volt azzal is, az üzlet az üzlet, a pornós múlt csak növeli a nézettséget.

Ezzel ki is futott volna a történet, ha nem közeledik a megváltó szeretet ünnepe és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülete (elnök Kövér László, az Országgyűlés elnöke) szokás szerint meg nem hívja hátrányos helyzetű gyerekeknek rendezett parlamenti karácsonyára az X-Faktor szereplőit is. Na, nem mindenkit, mert a tündérmese az újjászületésről itt félbeszakadt. Aggályosnak találtatott, hogy egy „felnőttfilmes” is fellépjen az ország házában, még ha énekelni és nem vetkőzni kellene is ott. Mert a konzervatívabb, vallásos vendégek közt akadhat olyan, akinek az értékrendjébe nem fér bele Krasznai múltja. (Véletlenül sem idéződik fel a Bibliából a bűnbánó prostituált alakja.) Kéretik tehát őt mellőzni. Az RTL Klubnak választania kellett: vagy megtagadja a műsor „alapelvét”, vagy előrefut. A tévé megszaporázta lépteit: erkölcsi szempontból elfogadhatatlannak minősítette, hogy egy tehetségkutató dobogósát a múltja miatt diszkriminálják, ahol pedig az egyik szereplő nemkívánatos, ott valamennyi az. Az X-Faktor tehát távol marad a Parlamenttől, a rendezők pedig megfosztottak több száz szegény, hátrányos helyzetű gyereket attól, hogy a teljesítményükkel inspiráló versenyzőkkel találkozhasson. Egy olyan szereplő miatt, aki maga is szegény gyerek volt.

Mindenről Krasznai tehet. Mert nem maradt ott, ahonnan jött. Most láthatja: az álszentség e hánytató kavargásában egyetlen „fennkölt” pillanatra sem könnyű a gyógyulás. A szabadulás a jelentől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.