Dési András: Eltiltás

Robert De Nirót kitiltották a Philadelphia Eagles stadionjából. Nos, nem a kétszeres Oscar-díjas színészt, hanem a Napos oldal (Silver Linings Playbook) című filmben általa alakított karaktert. Idősebb Pat Solitano ugyanis verekszik, szóban és tettleg inzultálja a nézőket. A stadiontilalom miatt a férfi otthonról bukmékerkedik. Dugiban lehet nála fogadni az amerikaifutball-csapat meccseire.

Josip Simunic nem verekedett, és nem inzultált senkit. Sőt játszott. A horvát válogatott labdarúgó még novemberben, az Izland elleni pótselejtező lefújása után azonban azzal ünnepelte csapata kijutását a brazíliai világbajnokságra, hogy a stadion hangszóróira kötött mikrofonba azt üvöltötte: „Za dom!” (A hazáért!) A több ezer diadalittas szurkoló pedig a zágrábi Maksimir stadion lelátóiról azt üvöltötte vissza, hogy „Spremni!” Azaz: „Készen állunk!”

Za dom spremni – ez a horvát usztasák jelszava volt. Azé a náci indíttatású sovinisztamozgalomé, amelynek fegyveresei a második világháborúban a német Wehrmacht oltalma alatt szerbeket, bosnyákokat, zsidókat, romákat gyilkoltak.

Simunic megnyilvánulása olyan, mintha mondjuk Bastian Schweinsteiger a német válogatott egyik meccse után azzal hergelné a Nationalelf szurkolóit, hogy „Sieg...”, a publikum pedig azzal válaszolna, hogy „Heil!”. Ugye, ez elképzelhetetlen.

Horvátországban sajnos nem. Pedig a „Za dom spremni” kiáltást a törvény tiltja. Aki mégis erre ragadtatja magát, az rögtön három törvényt is megsért. Horvátországban azonban senki sem vonta felelősségre a játékost. Megtette ezt viszont a FIFA, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség tíz meccsre tiltotta el a veterán hátvédet, aki így nem lehet ott a jövő nyári vébén.

Horvátországban mindenki döbbenten és felháborodottan fogadta a FIFA döntését. Simunicot senki sem bírálta. Az érintett úgy nyilatkozott, ő nem tett semmi rosszat. Kapott is a közösségi portálon több mint 150 ezer „lájkot”.

Nehéz eldönteni, hogy a horvát labdarúgás vezetői nacionalizmusból, a múlttal való szembenézésre képtelenül vagy a radikális szurkolók „haragjától” tartva söprik a problémát a szőnyeg alá. A FIFA-ra sok mindent lehet mondani, de az biztos, hogy a Sepp Blatter főtitkár által irányított szervezet egy dologban kérlelhetetlen. Igyekszik minden erővel fellépni a rasszizmus, az agresszív nacionalizmus megnyilvánulásai ellen.

Hogy ez mit jelent, tudjuk mi is. Az izraeli válogatott elleni magyar szurkolói „megnyilvánulást” a FIFA zárt kapus meccsel büntette. Volt is felháborodás Budapesten, túlzottnak tartották a büntetést.

A labdarúgás persze több mint sport. Tömény politika, sőt annál is több, néha maga az élet totalitása. S amíg a politika kétszínűen kezeli a történelmet, amíg nem mer szembenézni a múlttal, tisztelet a kivételnek, a labdarúgással is megtörténik ez. Az eltiltás sokakra ráférne, persze a fejekben uralkodó zűrzavart még ez sem biztos, hogy eltüntetné. De a FIFA legalább törekszik erre.

 

Simunic (kékben) játék közben sem könnyű ember
Simunic (kékben) játék közben sem könnyű ember
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.