A panelprogramok valósága

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztésiminiszter nemrég Győrben járt. Abban a városban, ahol 2001-ben önerőből, az országos program elstartolása előtt, panelfelújítási programot indított a Balogh József vezette baloldali önkormányzat.

Ha már miniszter asszony ott volt, mindjárt örömteli hírekről tájékoztatott. Arról, hogy három év leállás után végre folytatódik a panelprogram. Sőt az elmúlt napokban a miniszter asszony emelte a tétet, és meghirdette a Panel III. Program indulását is. Az újabb kormányzati „sikersztorik” közléseiből azonban kiderült: Németh Lászlóné vagy nem ismeri a pontos adatokat, a különböző kormányzati intézmények jelentéseit, elemzéseit és anyagait, vagy szándékosan félretájékoztat. Egyik sem jó egy miniszter esetében. Ezért is fontos, hogy pár egyszerű adattal rendbe tegyük a dolgokat, és nézzük meg, mit tett eddig a Fidesz ezen a téren.

Valószínűleg ma már kevesen emlékeznek arra, hogy a Nemzeti Ügyek Politikája című választási programjában a Fidesz zöldbankot, a megújuló energiákba való befektetést és a panelprogram folytatását ígérte 2010-ben. Ezekből semmi nem lett. Ráadásul a most újraindult programot sem forráshiánnyal vette át a Fidesz 2010-ben. Pont a mostani kormányzati képviselők voltak azok, akik megakadályozták a program befejezését, a Zöld Beruházási Rendszer és a panelfelújítási program folytatását. Meggátolták a forrásokat biztosító újabb kvótaértékesítést, majd a kormányváltást követően azonnal leállították a programot. Ezzel nemcsak a támogatói döntéssel rendelkező lakóközösségeket hozták lehetetlen helyzetbe, de több száz magyar, javarészt építőipari kis- és középvállalkozást is.

Úgy tűnik, arról is elfeledkezett Németh Lászlóné, hogy az előző kormányok csak 2008 és 2010 között több mint 40 milliárd forintot fordítottak erre a programra. A jelenlegi kabinet ennek alig negyedét. Ezt amúgy nemcsak én állítom, hanem az idén októberben társadalmi vitára bocsátott második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia is. Tény, hogy ezt az anyagot a kormány még nem tárgyalta, de feltételezhetjük, hogy a miniszter ismeri a tartalmát. Már csak azért is, mert a stratégiát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete mellett a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Nemzeti Alkalmazkodási Központja készítette elő.

Az említett dokumentum a 31. oldalon, nem mellékesen, a következő adatokat is közli: 2008–2010 között – azaz a gazdasági válság kellős közepén – több mint 200 ezer lakóegység energetikai korszerűsítésére került sor. A támogatott korszerűsítések száma azonban 2011-ben 4045-re, 2012-ben pedig már csak 1082-re csökkent. Ez köszönő viszonyban sincs a miniszteri közléssel.

Ahogy már említettem, a program fedezete a kormányváltást követően rendelkezésre állt, hiszen a megelőző kormányok csak a hazai klíma kvótavagyon 10 százalékát értékesítették. Ebből nyerték a több mint 40 milliárd forintos támogatást. 2010-ben még 1,2 milliárd euró értékű kiotói, és közel 50 milliárd forint értékű európai kvóta állt hazánk rendelkezésére. Pont a fideszes kötődésű Domokos László vezette Állami Számvevőszék írja le jelentéseiben, hogy az elsőből egyetlenegy darabot sem adott el a kormány, míg az utóbbit a tőzsdei árfolyam mélypontján értékesítették.

Maradjunk a tényeknél: az európai kvóták egységnyi tőzsdei értéke közel 10 euró volt Németh Lászlóné hivatalba lépésének a napján, 2,73 euró az értékesítéskor, ma pedig újra 4 euró feletti az ár. A jelenlegi kormányzat rosszul előkészített értékesítése így mintegy 30-40 milliárd forintos veszteséget jelent. Németh Lászlóné most pedig rendkívül büszke a 4,56 milliárdos bevételre, pedig ennek a tízszeresét is elérhették volna. Az pedig egy sokkal nagyobb programra adhatott volna lehetőséget. A jó megoldás több tízezer családnak jelenthette volna terheinek csökkentését, több ezer új munkahelyet hozhatott volna létre és több ezer hazai kkv-nak adott volna megrendelést. Ezt nem tette meg a Fidesz.

Mivel Németh Lászlóné Győrben állt a nagyközönség elé először örömhírével, végezetül csak ennyit jegyeznék meg: ha Győr-Moson-Sopron megye eredményeit nézzük, akkor azt látjuk, hogy az országosan eddig megvalósult 10 ezer pályázatból több mint 2500 darabot támogattak a megyében. Rengeteg helyen került sor nyílászárók cseréjére, a fűtési rendszerek korszerűsítésére és új, energiahatékony technológiák bevezetésére. Ez ma már bizonyítottan 30-40 százalékos rezsicsökkenést jelent a programban részt vevő családoknak, lakóközösségeknek. Ez nagyjából a duplája a Fidesz 20 százalékos programjának.

* A szerző az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei elnökhelyettese.

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.