A szerk: Fegyver

A Kúria tegnapi döntése után korai még ünnepelniük a bankoknak, és nem lélegezhetnek fel az elemzők, befektetők sem, mondván: elhárult a veszélye a legrosszabb forgatókönyvnek. Ugyanígy elsietett Rogán Antal véleménye, amely szerint a legfőbb bírói fórum a bankok oldalára állt, de egyelőre nem érdemes a Lánchídon vonulniuk a devizahiteleseknek sem.

A legfontosabb kérdésben, az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatban ugyanis még nem foglalt állást a Kúria. Míg a többi témakörben borítékolható volt a legfőbb bírói fórum véleménye, addig ennek a területnek a megítélése közel sem egyértelmű.

Az álláspontját a mostani eljárásban a Kúriának is kifejtő Magyar Nemzeti Bank szerint például az egyoldalú szerződésmódosítás egyáltalán nem transzparens, egy kamatemelés oka és az ily módon indokolt mértéke nem átlátható az ügyfél számára. Márpedig, ha nem átlátható, akkor akár tisztességtelen is lehet; ha tisztességtelen, akkor érvénytelen – és pontosan ez az, amit a kormány el akar érni.

A kabinet nem azért kérte a jogegységi eljárás lefolytatását a Kúriától, mert akkora zavart okozna, hogy tízből kilenc jogerős ítélet a bank, míg egy az adósnak kedvez. A kormány okot akar arra, hogy utólag belenyúlhasson a devizahiteles szerződésekbe, ezt azonban csak kivételes esetben teheti meg. Ilyen rendkívüli helyzet lehet például az, ha több százezer szerződés érvénytelenné válik – nyilván nem véletlenül kért ez ügyben a kabinet állásfoglalást november végén az Alkotmánybíróságtól.

Az ismert színházi közhely szerint, ha a színen feltűnik egy pisztoly, az előbb-utóbb elsül.

Különösen igaz ez, ha az a pisztoly az Orbán-kormánynál van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.