Szilvássy József: Fejre vagy talpra állnak?

Alighanem tévedtek az októberi előrehozott választásokon megbukott cseh jobbközép kormánypártok vezetői, akik hetek óta kárörvendően hangoztatták, hogy a baloldali cseh szocdemek képtelenek lesznek zöld ágra vergődni a populistának kikiáltott, Andrej Babis milliárdos vezette ANO mozgalommal, valamint a jobboldali Cseh Kereszténydemokrata–Néppárttal.

Hosszas egyezkedések után azonban a leendő koalíciós partnerek péntekre mégiscsak kikínlódták azt a szerződést, amelyről mindhárom pártelnök azt állította, hogy legalább nyolcvan százalékban átmentette benne a választási programjában rögzített céljait. Ami egészen a múlt hét végéig valóban elképzelhetetlennek tűnt. Több ismert prágai közgazdász és politológus viszont éppenhogy növelte a tamáskodók számát, mert szerintük a napvilágot látott dokumentum egyelőre nem több közhelygyűjteménynél.

Ugyanis a potenciális politikai szövetségesek jövőre nem helyeznek kilátásba semmiféle megszorítást, adóemelést, ágazati különadót, viszont januártól eltörölnék a vizitdíjat, a vényilletéket, s nem kell majd fizetni a kórházi étkezésért sem. 2015-től pedig számos közszükségleti cikk áfáját az eddigi tizenötről öt százalékra mérsékelnék. Adókedvezményeket is ígérnek, miközben a bruttó hazai termék három százaléka alatt kívánják tartani a közkiadások hiányát, továbbá szinten tartanák az államadósságot.

Minden nagyon szép és nagyon jó, de az ígéretgyűjtemény egyelőre legfeljebb csak Morus Tamás Utópiájával vetekedhet, hiszen arra nem ad választ, vajon honnan teremtenek elő minderre pénzt a vészesen kiürült államkasszából. De a kétkedők már megkapták a magabiztos választ: nem a polgárok és a cégek újabb megsarcolásával, hanem brutális takarékoskodással, főleg a pazarló minisztériumok és más állami hivatalok megregulázásával, a közvagyont megdézsmálók törvényes felelősségre vonásával.

Januártól kötelező lesz minden állami szerződést feltölteni a világhálóra, a közélet valamennyi szereplőjének nyilvános vagyonbevallást kell tennie, a lebukottakat pedig különadóval sújtják. Jóval szorosabbra fűzik az adóhatóságok és a bűnüldöző szervek együttműködését is, hogy mielőbb elzárják az aggasztó méreteket öltő törvénytelenségek útját.

Igaz, a felek megegyeztek abban is, ha az állam bevétele elmaradna a tervezettől, akkor 2015-ben mégiscsak szó lehet az ágazati különadó bevezetéséről. A karácsony előtti bevásárlási láz ellenére a koalíciós szerződés nagy vitát váltott ki a világhálón és a közösségi oldalakon is. „Ha ezt a katyvaszt bárki is iránytűnek szánja, akkor az egész ország fejre áll, még nagyobb lesz a zűrzavar, mint eddig” – vélekedett az egyik kommentelő.

Többtucatnyian hurrogták le perceken belül: éppen ellenkezőleg, most állhat talpra a társadalmi gondokban fuldokló hazánk. De azért ők is hozzátették, hogy csak akkor, ha a program végre nem írott malaszt marad, s ha a tárgyaló felek az előttük tornyosuló újabb akadályt is legyőzik, vagyis képesek lesznek rendezni a tárcák elosztásával kapcsolatos vitás kérdéseket. Ezen a banánhéjon még elcsúszhat ugyanis a sikeresnek mutatkozó alku.

Prága most épp csodaváró hangulatban van
Prága most épp csodaváró hangulatban van
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.