Doros Judit: Az a gyanús...

Apró jelekből arra lehet következtetni, hogy a Fidesz, de legalábbis egyes jelöltjei nem egészen biztosak a tavaszi győzelemben. Sőt, mondhatni, inkább bizonytalannak tűnnek. Nem lehet ugyanis mással indokolni azt a vehemenciát, amellyel egyesek a politikai ellenfeleiket kezelik.

Hiszen aki biztos benne, hogy a szavazói szeretik, pártja erős, fölénye a közvélemény-kutatók szerint is tetemes, hátradőlhetne, mint egy méltóságteljes oroszlán, s így várhatná elegánsan a győzelmet. Ehelyett ugrál és ricsajozik, akár egy feldühödött pávián, karján vállig gyűri a pólót, s mintha egy falusi kocsmában lenne, erőt fitogtatva bokszolja a levegőt.

Megmosolyogtató, hogy manapság ellenzéki politikus nem tud úgy elmenni egy falusi kultúrházba vagy kisvárosi könyvtárba fórumot tartani, hogy ne várnák szinte már a település határában tiltakozó demonstrálók. Ne skandálnák az ajtóban, hogy takarodj, ne emelgetnének magasba táblákat, amiken általában ugyanaz az egyenszöveg van, ugyanolyan betűtípusból szedve, ugyanolyan méretű kartonlapokra ragasztgatva.

Mert amikor az öntudatos állampolgár spontán tüntetésre ragadtatja magát, akkor ezeket a táblákat nem a konyhaasztalon kell gyorsan összedobni, elég csak felvenni valamelyik baráti raktárból, majd a demonstráció végén visszavinni ugyanoda. Jó lesz a következő alkalomra is. Néha persze hiba csúszik a gépezetbe, mint ahogyan történt legutóbb Szekeres Imre és Karácsony Gergely jászberényi fórumán.

A rendezvény ellen tüntetőkhöz helyszíni beszámolók szerint „spontán” módon csatlakozott a megyei közgyűlés fideszes alelnöke, egy jászapáti földmutyiról elhíresült fideszes képviselő és Jászapáti szintén fideszes alpolgármestere is. Az eseményt megörökítő fotózást pedig szemtanúk szerint Jászapáti fideszes polgármesterének és térségi országgyűlési képviselőjének fia gardírozta, a fényképek annak rendje-módja szerint gyorsan fel is kerültek apja közösségi oldalára.

A környéken lakókat vélhetőleg nem értesítették a demonstráció magasztos és nemes jellegéről. Így eshetett meg, hogy állampolgári panasz érkezett a rendőrségre: a bejelentő azt közölte, hogy „gyanús alakok a könyvtár előtt táblákat mutogatnak és elállják a járdát”. A rendőrök kimentek a helyszínre, s előbb az MSZP-s fórum résztvevőit vonták kérdőre az incidens miatt – senki nem kért ugyanis engedélyt demonstrációra.

Volt is némi zavarodottság, amikor kiderült, hogy a táblákat mutogató „gyanús alakokat” máshol kell keresni. Mindebből pedig az a tanulság, hogy az állampolgár józan eszében még mindig meg lehet bízni. Hogy idézzünk az elmúlt kampányban elhíresült vezéri mondatot: nem azt figyelik, mit mondanak nekik. Hanem azt, amit látnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.