Haskó László: Az önkény forgácsai

Amikor Sztálin már túl volt a Vörös Hadsereg legjobb tábornokainak kivégeztetésén, és saját nagyságát és hatalmát nem volt, aki kétségbe vonhatta volna, drága idejét elkezdte a tudományra pocsékolni.

Számos örökké érvénytelen fölfedezése közül említsük most csak a miópia (a rövidlátás) okának (egy egészen rövid) korszakot alkotó (téves) fölismerését. A Generalisszimusz biztos volt benne, hogy e szembaj oka maga a kapitalizmus. Tanait az SZKP Központi Bizottsága után a Nagy Szovjet Tudományos Akadémia is elfogadta, bekerültek a tankönyvekbe, ott is maradtak volna, ha – a Vezér halála után három évvel – az SZKP, immár Hruscsov vezette Központi Bizottsága nem veszi revízió alá az egész sztálinizmust.

Az ugyanis, hogy a megvalósult szocializmus viszonyai között nem csökkent a rövidlátás, a legkevésbé sem zavarta a Vezért és egyetlen bizottságot sem. Mi pedig sokat tanakodunk azon, hogy mindaz, amiben szerencséltet élni bennünket Nagy Nemzeti Centrális Erőterünk, illetve az erőtér legimpozánsabb erőművésze, a nagy törvény- és labdazsonglőr, hogy ez vajon még demokrácia-e?

Mindenesetre ebben az új világban tudott előfordulni, hogy a Centrális Erőtér dönti el, kik gyógyíthatnak a hazácskában. Illetve lehet, hogy a Centrális Erőtér törvényei már minden magyar állampolgárra érvényesek? Ekkor ugyanis Kolozsvárt, Dunaszerdahelyen és Londonban is engedélyezni kell a Kínában képződött gyógyításiparosok működését. A türelmes románokkal tán meg lehet egyezni, de a szlovákok meg az angolok keményebb diónak látszanak.

Az pedig biztosnak látszik, hogy Semmelweis országában legális lesz a kuruzslás. Egyelőre az „ősi kínai”, de – ha a Centrális Erőművész anyagi érdekei úgy kívánják – majd az „ősi azeri” agysebészet fogja versenyben homályosítani az ugyancsak ősi, szittya magyart, amiről még az egykori „mongoloid piros pöttyös” gazdasági miniszter, jelenlegi nemzeti bankelnök is elismerően nyilatkozott. A Centrális Erőtér illetve a Centrális Erőművész (mint Bukfenc, a Csinn-Bumm Cirkusz kőbuta bohóca) mindent tud, fölösleges konzultálnia egyetemekkel, orvosi kamarával, tudományos akadémiával.

Ezek a tiszteletre nagyon is méltó szervezetek elkövették azonban azt a jó szándékú, de jóvátehetetlen hibát, hogy a Nagy Szovjetunió széthullásakor tűrték a tudományban hitetlenek, az úgynevezett alternatív gyógyítók, a természetgyógyászok, akupunktőrök, csontkovácsok, homeopatikusok és más csodát tenni (és gyógyítani) képtelenek üzérkedését az orvoslással. Ahelyett, hogy szigorúan elhatárolódtak volna a kuruzslástól, még azt is elnézik, hogy valaki orvos és kuruzsló egy személyben lehessen. A Centrális Erőtér jogosan gondolhatta, hogy a kínai alternatívok sem árthatnak többet, mint a FÁK-ból idehullott „levelek”, miközben persze az államosított nemzeti egészségügy (és az államtitkár) sincs mindig a helyzet magaslatán.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.