Horváth Gábor: Kémsztori

Az Országgyűlésben a magyar pártok ki fogják vizsgálni, pontosan mit is csináltak itt az amerikaiak, mit hallgattak, kit figyeltek, és főként, „milyen eszközöket használtak fel az ország szuverenitásának befolyásolására”, illetve „külföldi érdekcsoportok kiket és milyen céllal támogatnak Magyarországon érdekeik érvényesítésére”. Sok szerencsét!

Szükség lesz rá, elvégre a titkosszolgálatok, amerikaiak meg magyarok, aligha lesznek készséges partnerei a létező legszigorúbb nemzetbiztonsági vizsgálaton átesett képviselőknek – a titkosszolgálatok eleve nem fecsegősek, de ha politikust látnak, világszerte meg szoktak kukulni, előbb adnak sztorit profi filmrendezőnek vagy forgatókönyvírónak, mint a hírszerzés világában laikus, ámde kifejezetten érdekelt, politikai célokat követő döntéshozónak. Úgyhogy most megmondjuk, mi lesz a vége: semmi.

De addig lehet szörnyülködni Amerikán, mit meg nem enged magának, fel lehet vésni a nevét a többi ellenség közé, aki mind összeesküszik a Nemzeti Együttműködés Rendszerének elbuktatására, vagy mert kell nekik a mi felbecsülhetetlen értékű édesvízkészletünk, vagy mert kutyaütők a gömbölyű labdával űzött fociban, vagy mert utálják Orbán Viktort. Esetleg mind a három.

Hanem volna itt egy-két érdekes dolog, amelynek kivizsgálására tényleg össze lehetne hívni pár bizottságot. Hogy messzire ne menjünk, mit kerestek a kínaiak a Külügyminisztérium szerverein, és mit találtak, illetve ki fog minket megvédeni a keleti széltől, ha egyszer tényleg feltámad?

Esetleg, ha már Kelet, milyen eszközökkel győzködi Moszkva a magyar kormányt a paksi atomerőmű kibővítésének hasznáról, és ez a történet milyen hatással van az ország szuverenitására? Az sem éppen nyugati probléma, hogy mit csinált a szlovák titkosszolgálat a kilencvenes években nálunk, hogyan befolyásolta robbantásokkal, netán gyilkossággal a választásokat – akkor külföldi érdekcsoportok kiket és milyen céllal támogattak Magyarországon érdekeik érvényesítésére? A Gripen-ügy részletei is izgalmasak lennének: miért tartja úgy a fél világ, hogy magyar pártokat jelentős összegekkel megvesztegettek a 2001-es vadászgép-vásárlási döntés előtt?

Ha föl vagyunk háborodva azon, hogy az amerikaiak még tulajdon szövetségeseik titkaira is kíváncsiak, vajon előfordulhat-e, hogy a magyar titkosszolgálatok sem sokkal különbek, netán nemzetközi szervezeteknél, például az EU-nál dolgozó magyarokat próbálnak beszervezni, hogy rajtuk keresztül információt szerezzenek a kormány politikáját értékelő testületekről, befolyásolják azok működését?

De hát ilyesmiről nem érdeklődik se a Fidesz, se a Jobbik. Őket főként az izgatja, nem lehetne-e a kampányban Amerika ürügyén Bajnait, Gyurcsányt, Mesterházyt abajgatni, s ha nem tudják is bármelyikről bebizonyítani, hogy Soros György és a CIA (így, együtt) ügynöke, legalább gyanúba keverni. Hiszen ennek tényleg nagy mesterei.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.