Miklós Gábor: A zsarnok és bácsija

Észak-Korea egyszemélyi diktatúra. De minden zsarnokságban a vezér mögött ott áll az elit első és második vonala, a helyi vezetők és apparátusemberek és családtagjaik tömege. Akik a diktatúrából gyarapodnak. Alattuk a közemberek, elnyomottak tömege.

Új korszak kezdődött Észak-Koreában. Minden tisztségéből leváltották nyilvánosan megalázva Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nagybácsiját, Csang Szong Teket. Két egyenruhás karjánál megragadva kivezeti az „Első nagybácsit” egy ülésteremből. 

Csang Szong Teket elvezetik
A still image taken from North Korea's state-run KRT television footage and released by Yonhap December 9, 2013, shows Jang Song Thaek being forcibly removed by uniformed personnel from a meeting of the Political Bureau of the Central Committee of the Workers' Party of Korea (WPK) in Pyongyang. North Korea on Monday excoriated Jang Song Thaek, the uncle of leader Kim Jong Un, for what it described as a slew of criminal acts, confirming the spectacular downfall of the once second most powerful man in the reclusive state. The sacking of Jang for mismanaging the economy, corruption, womanising and drug-taking comes after South Korean media reports that one of his aides has sought asylum in South Korea. REUTERS/Yonhap (NORTH KOREA - Tags: POLITICS MILITARY) ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO SALES. NO ARCHIVES. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA

Csang kék civil egyenruhát hord a képen, nem pedig a neki kijáró tábornoki díszt. És nem is a többi polbiz tag közül viszik el, hanem a hallgatóság soraiból. A KCNA hivatalos hírügynökség szerint megfosztották katonai rendfokozatától is. Az emelvényen Kim Dzsong Il képe mosolyog vészjóslóan a komor hallgatóságra. Ő volt a letartóztatott ember sógora, s a jelenlegi első számú vezető papája. Ő bízta fiacskáját a sógorra. A vád szerint azonban Csang tönkretette a koreai gazdaságot, korrupt volt, és „undorító szexbűntényeken” kívül kábítószerrel is élt. Ez akár igaz is lehet, de aligha ez a nagybácsi valódi vétke.

Az elemzők latolgatják a lehetséges következményeket. Leírják, hogy Csang egyik embere Kínába szökött, s ott ismeretlen helyen dél-koreai testőrök őrzik. Két másik emberét Észak-Koreában kivégezték. A nagybácsiról megírják, hogy nagy hatalmat összpontosított saját kezében, és ő irányította az ország egyik legfontosabb építkezését, amellyel különleges gazdasági övezetet hoznának létre Kína és Észak-Korea határán. Ezek lennének a tények, amennyiben azok. Észak-Korea ugyanis majdnem tökélyre vitte az elszigetelődés művészetét. Vezetésének politikai szándékait, az általuk használt nyelv fordulatait kódfejtők próbálják feltárni. Arra pedig, hogy az emberek ott mit akarnak, mire vágynak, csak következtetni tudunk.

Észak-Korea egyszemélyi diktatúra. De minden zsarnokságban a vezér mögött ott áll az elit első és második vonala, a helyi vezetők és apparátusemberek és családtagjaik tömege. Akik a diktatúrából gyarapodnak. Alattuk a közemberek, elnyomottak tömege. És az elnyomottak alatt ott vannak a lágerek foglyai, megfelelő elrettentésül szolgálva a lágerállam népességének. Csangnek mennie kellett, mert a diktátor mellett „nem süthetett második nap” – mondja egy dél-koreai elemző. Az új vezér ki akart szabadulni a gyámság alól. Most tisztogatás jön: az eddigi generálisok helyébe a fiatal alezredesek léphetnek. Ez tartja fenn a diktatúrákat, ez az előmeneteli remény. És persze a csacsi hit, hogy velük ez nem történhet meg. A diktatúra fő fegyvere nem az atombomba, hanem a félelem.

Félni kell, mert lám, hogyan járt Csang. Mindent tudnak rólad, figyelik, ki mit posztol ki a Facebookjára. (Ja, ilyet Észak-Koreában nem csinálhatnak.) Mások is figyelik, hogy a zsarnokságban ki szerepel túl sokat, ki gyűjti a hatalmat, miközben alig szerepel a nyilvánosságban. A kikandikáló harmadik vonalat a veszélyeztetett nagybácsik lesik. Figyelik a megfélemlítés hatékonyságát. A zsarnok testsúlyát, romló arcbőrének árnyalatait. A zsarnokság az zsarnokság. Kis, vacak, nevetséges diktatúrák is maguk alá gyűrnek és megfélemlítenek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.