Hargitai Miklós: Nincs diplomaügy

A hivatalos önéletrajzában szereplő egyetlen konkrétum (doktori fokozat, alapdiploma, nyelvvizsga) sem valódi – ki az? Az Orbán-kormány egyik főhivatalnoka, az Országos Környezet-, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség sérthetetlen főigazgatója, Tolnainé (a szakminiszter szerint mindmáig: dr.) Szatmári Katalin.

A sajtóba kizárólag az újabb és újabb lelepleződéseivel bekerülő hölgy a hétköznapi fogalmaink szerint régóta méltatlanná vált a hivatalára, a valóságban azonban nem tud akkorát zakózni, hogy azzal leverje a kormánypártok meglehetősen alacsonyra állított erkölcsi mércéjét.

Az Orbán-rendszer egyik jellegzetessége, hogy a „civil” világ és a politika értékrendje messzire távolodott egymástól. Ha még emlékszünk: Schmitt Pál morális értelemben nem akkor bukott meg, amikor kiderült, másolt fércművel szerezte a doktori címét, hanem amikor köztársasági elnökként a demokrácia motorféke helyett az autokratikus hatalomgyakorlás motorjának nyilvánította magát.

Semjén Zsolt, a nemzet miniszterelnök-helyettesének pedigréje sem akkor semmisült meg, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy csakúgy doktor úr ő, mint Plagi bácsi, hanem akkor, amikor törvénybe akarta íratni a védett énekesmadarak vadászhatóságát. A hatalomnak viszont (le)bukottan is fontosak maradtak: a hivatalos reakció mindkétszer az volt, hogy nincs itt semmiféle diplomaügy, tessék inkább Gyurcsány Ferenc szakdolgozatával foglalkozni (mintha az ellenoldaliak gyarlósága kisebbítené a „mieink” vétkét).

Tolnainé – szakmai körökben tüzépes Katika – azonban tényleg minősített eset. A kormányváltásig a környezetvédelemnek még a háza táján sem járt, ellenben SZDSZ-ügyvivő volt, ami állítólag kormánykörökben nem előny. A „doktoriját” egy más gyanús egzisztenciáknak is címeket adományozó, magyar akkreditációval nem rendelkező kamuegyetemen szerezte, és a hasonszőrű „doktorok” névsorának ismeretében az is inkább súlyosbító körülmény, hogy az egykori Rendőrtiszti Főiskolán vette át. A középfokú nyelvvizsga – épp a politikai körökig is elérő nyelvvizsgabotrány napjaiban – rejtélyes körülmények között eltűnt az önéletrajzából, most pedig állítólagos alma matere jogutódja, az Óbudai Egyetem adta írásba, hogy „a jelzett személy nem szerzett oklevelet a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán”.

Schmitt Pál csupán egy sporttudósi, Semjén pedig egy teológusi szakmai múltat rajzolt magának, Tolnainé viszont egy komplett biográfiát schmittelt, és fel is jutott vele a közhivatalnoki hierarchia csúcsára. Szerencsére a morális rendszerváltás negyvenedik hónapjában ilyen apróságokon senki sem akad fönn: az egyébként a hivatali munkában is sokat hibázó, de bizonyos gazdasági köröket következetesen nem zavaró főtisztviselő továbbra is élvezi Fazekas Sándor szakminiszter és a kormány töretlen bizalmát. Diplomaügye neki sincs, és vizsgálatot is csak egyvalaki miatt indítottak: a rendőrség az életrajzi hamisságokat nyilvánosságra hozó Jávor Benedek ellen nyomoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.