Batka Zoltán: Csodálatos siker

A magyar már csak ilyen: kivár az utolsó pillanatig – kedélyeskedte el Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a közrádióban azt a tényt (is), hogy három héttel a PC-s kasszák adatkapcsolatos átállásának gránitszilárdságú, kormányrendeletbe vésett határideje előtt az ötvenezerből csak néhány helyen működik ilyen gép. „Pillanatok alatt nő majd ez az arány” – mondta Orbán, emlékeztetve a késő Kádár-rendszer elszenilisedő vezetőinek a megnyilatkozásaira, makacsul tudomást sem véve arról az apróságról, hogy addig aligha lehet a gépeket átállítani, az alegységeket legyártani, amíg a szükséges rendeletek meg nem jelentek. Arról ne is beszéljünk, hogy az is idő, amíg a papírkasszákból – engedélyekből és bizonylatokból – valódi, az üzletben működő gép lesz. Az optimista – ám Orbántól eltérően: szakmai – becslések szerint is legfeljebb 2014 tavaszára állhatnak csatarendbe az idén májusra várt kasszák.

A szakma már egy éve harsogja, hogy az online átállás másutt is másfél-két évet vett igénybe. Itt is annyit fog, csak a hivatalos határidők voltak rövidebbek. A NER működését áthatja az a vallásos meggyőződés, hogy az időjárás is átírható egy egyéni képviselői indítvánnyal, esetleg egy kormányrendelettel. Egy ilyenbe Orbán már februárban beleíratta a nagykasszákra szóló december végi határidőt, majd kiállt a nyilvánosság elé és megmondta: pénztárügyben minden rendben lesz.

Az adminisztráció meg nyilvánvalóan sem akkor, sem azóta nem merte a főnöknek megmondani, hogy ez úgy, ahogy van, lehetetlen. Az első akadályt mindjárt ők jelentik, mert a kisgépesekkel lesznek elfoglalva (ott is csak annyit sikerült megoldani, hogy a határidők már csak papíron létezzenek, a valóságban ne). Vagy ha valaki mégis finoman a kormányfő fülébe súgta ezt, Orbán jogosan gondolhatta, hogy egy újabb – ötödik – határidő-módosítást már nem szabad megengedni.

Annak ugyanis immáron az ő gondosan épített, erőskezű vezetői imázsa látja kárát. Így legfeljebb csak néhány tízezer kiskereskedőnek lesz kicsit rossz, oszt’ jó napot. A kutasoknak, gyógyszerészeknek és a nagyobb forgalmú boltok vezetőinek a karácsonyi csúcsszezon kellős közepén kell gondoskodniuk a cseréről. Ha nem teszik, januártól vagy bezárnak, vagy az üzletben ülve azon merengenek, hogy ki fut be előbb: a kasszagépszállító, vagy a NAV-ellenőr?

Utóbbiak akár milliós bírsággal és két hónapos üzletbezárással is honorálhatják, ha a kiskereskedő nem tudott megfelelni Orbán vízióinak. A lényeg, hogy Orbán és segítői elmondhassák: több tízezer megrendelés érkezett, a kormány, a párt és tévedhetetlen vezére ezúttal a kasszacsatában teljesített jobban.

Abban mindenesetre igazuk van, hogy a kasszaharc eddigi története a szavakban, törvényalkotásban verhetetlen, ám a megvalósításban gyengécske Orbán-adminisztráció tehetetlen vergődéséről szól. Itt az idő, hogy az utakon rekedt autósok ezrei emlékezetében ugyan másként élő, márciusi hóháborúhoz hasonló sikertörténetté emeljék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.