Fekete Gy. Attila: Rogán odaszólt

Eva Rezesova megérdemli a sorsát. Érzéketlen, gátlástalanul hedonista, dúsgazdag celebritás, aki a sors és a Gödöllői Járásbíróság kegyelméből, ha házi őrizetben is, de meghúzhatta volna magát egy ideig a neki bérelt luxusapartmanban, hogy közben adakozzon áldozatai hozzátartozóinak javára, elérve így esetleg, hogy másodfokon ne emeljék jelentősen fogházban töltendő évei számát. 

De ő nem bírta ki, hogy ne bulizza vissza magát a börtönbe. Persze a Budapest Környéki Törvényszék nem épp a szabaduló buliját követő közfelháborodás miatt küldte vissza a rácsok mögé Rezesovát. Bár lehet, hogy ez is közrejátszott. A határozat szerint azonban Eva Rezesovának Magyarországon nincs vagyona, ingatlana, vállalkozása, nincsenek rokonai, a hatéves büntetés, amit első fokon kapott, viszont elég súlyos – és másodfokon még nőhet is – ahhoz, hogy tartani kelljen a szökésétől. Gyakorlat szerint amúgy is előzetesbe kerülnek az első fokon öt évnél súlyosabb szabadságvesztésre ítéltek.

Bízzunk benne, hogy hihetünk az előzetes letartóztatását ismételten elrendelő határozatnak, és az indoklásban leírtak miatt bírálták felül a gödöllői bíró döntését, küldték vissza a rácsok mögé a tavaly augusztusban a vád szerint négy ember halálát követelő közlekedési balesetet okozó szlovák milliomos nőt. És nem azért, mert egy politikai celebritás így akarta, és pár órával a döntés előtt a Facebookon ezt meg is üzente a bíróknak.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének felháborodása két héttel az elsőfokú ítélet kihirdetése után érte el azt a szintet, hogy már képtelen volt magába fojtani az indulatait, és egy, a Facebookon közzétett videoüzenetében felszólította a Fidesz-frakciót, az igazságügyi tárcát és az alkotmányügyi bizottságot, üljenek össze, vizsgálják meg, milyen törvényszigorítás kell ahhoz, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő. Rogán Antal az utolsó pillanatban szólalt meg. A törvényszék jogerős döntése ugyanis egyértelmű választ ad a kérdéseire: az adott ügyben semmilyen törvényt nem kell megváltoztatni. A másodfoknak (vagy a harmadfoknak) a dolga, hogy az alsóbb bíróságok hibáit, tévedéseit korrigálja. Megtette.

Szegény bírák, amióta Szájer József felesége gyakorolja felettük az igazgatási jogokat, nem győzik bizonygatni, hogy nem a Fideszben írják az ítéleteket, erre jön Rogán. Most aztán ki-ki párthovatartozása szerint döntse el, bízik-e az igazságszolgáltatás függetlenségében. És hogy hiszi-e, hogy a bírók hozzák az ítéleteket, a jókat és a rosszakat egyaránt, a jó és rossz törvényeik és saját meggyőződésük alapján, s nem a szereplésre vágyó frakcióvezetők a Facebookon, ha kissé megkésve is, de a pártérdekeknek és személyes politikai marketingszempontjaiknak még éppen megfelelően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.