Aratás

2013 éve már az aratás éve lesz – mondta a miniszterelnök egy rádióinterjújában még januárban. A GDP-ben mindenképpen így lett. Az Orbán-kormány kedvező növekedési adattal fordulhat rá a választási évre, és ebből az aratás, azaz a mezőgazdaság oroszlánrészt vállalt.

Az agrártermelés egy-egy évi teljesítménye szerencse kérdése is, de túlzás lenne egyszerűen az égieknek tulajdonítani a szép GDP-adatot. Ugyanolyan túlzás, mint szimplán betudni a kormányzati gazdaságpolitika sikerének.

A kormány arra épített, hogy az országátalakítási programjához a cégektől elvont százmilliárdok ugyan fékezik a növekedést, de a nagy járműipari gyártók és az elátkozott uniótól érkező pénzek, valamint szerencsés esetben egy jó aratás még így is elég lehet arra, hogy érdemi bővülést lehessen felmutatni a magyar gazdaságban.

Növekedési fordulatnak talán még túlzás lenne állítani a látottakat, de az eddig agyagba döngölt ágazatok óvatos lábadozása okot adhat arra, hogy ne csak a járműipartól, a mezőgazdaságtól és az uniós beruházásoktól várhassuk a növekedés tartóssá válását. Ez a bizakodás lényegében azon alapszik, hogy a magyar gazdaság a kormány gazdaságpolitikája ellenére is képes kilábalni a bajból. A kabinet ösztönzőnek szánt lépéseinek mérlegét egyelőre nem lehet megvonni. Amit most látunk, az szép, de még nem ok dicsekvésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.