Lencsés Károly: A fővárost nem adják

A Fidesz fontolgatja, hogy Budapesten a polgárok ne közvetlenül válasszák meg a főpolgármestert, s a közgyűlés tagjait sem, hanem a testületnek a kerületi vezetők legyenek a tagjai, és ők döntsenek arról is, ki lesz a főváros első embere.

Valami hasonlóra 1990-ben már volt példa, amikor Budapest lakói közvetlenül csak a közgyűlési tagokat delegálták, akik a főpolgármester személyéről maguk döntöttek. Az 1994 tavaszán alakult MSZP–SZDSZ-kormány az utolsó pillanatban – ami akkor sem volt túl szerencsés megoldás – egyoldalúan módosította a játékszabályokat, és attól az esztendőtől kezdődően a fővárosban mindenki közvetlenül szavazhatott a főpolgármester-jelöltre.

A rendszer bevált, a jelenlegi kormányoldal mégis újabb változtatáson töri a fejét. Csaknem húsz éve a törvénymódosítást azzal magyarázták, hogy a közvetlen szavazás nagyobb legitimációt jelenthet, ám ezúttal más a helyzet. Ha a Fidesz most valóban át akarná írni a szabályokat, szó sincs hasonló megfontolásokról. Ez ugyanis nem lenne más, mint hatalomtechnikai trükk, amelynek célja egyértelmű: a fővárost a jelenlegi kormányoldal nem veszítheti el.

A Fidesztől persze nem szokatlan az efféle lépés, hiszen a saját képére formálta nagyjából a teljes közjogi rendszert. A 2010-es önkormányzati választások előtt is ez történt, hiszen a kormány hivatalba lépése után megváltoztatta a választási szabályokat, és a kormányoldalnak sikerült elérnie, hogy a helyhatóságok jelentős részében az ellenzék – különösen ha az egyéni körzetekben a jelöltjeik sikertelenül próbálkoztak – csak jelképes képviselettel rendelkezik.

A fővárosra akkor még nem gondoltak, ám most a közvéleménykutatási adatok arra figyelmeztetnek, hogy a Fidesz Budapesten veszíthet. A pártnál úgy vélik, hogy a 18 parlamenti egyéni választókörzetből akár 14-et is elbukhatnak, ami valószínűleg túlzás, de a vereség tényleg benne van a pakliban.

Ami akár azt jelentheti, hogy a főpolgármester 2014 őszén nem a jelenlegi kormányoldal embere lesz. Ez pedig mégsem járja, hiszen Budapest első embere nem egy a településvezetők közül, hanem országos politikai tényező. Ezt a posztot tehát nem lehet átengedni másnak, ezért igyekeznek kitalálni valamit. Például azt, hogy nem kéne az emberekre bízni, kit akarnak főpolgármesternek. Válasszák meg őt inkább a belváros – a city – polgármesterei, akik 2014-ben is jó eséllyel fideszes jelöltek lesznek.

Ők ráadásul olyan embert jelölhetnek, aki Orbán Viktor – és belvárosi támogatói – tenyeréből eszik. A külső kerületeket – ahol az ellenzék esélyesebb lehet – meg különítsék el a belső városrészektől, és boldoguljanak, ahogy tudnak. A kormányoldal érdekét persze az szolgálja igazán, ha a periféria is a főváros része marad, ám onnan Budapest dolgaiba nem szólhatnak bele – viszont tűrniük kell, amit a „city” diktál. Ha tényleg így lenne, azt egyetlen szóval minősíthetjük: ügyes!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.