Révész Sándor: Halálsoron

A múlt héten kivégeztek Missouriban egy öregembert egy fiatalon, 36 évvel ezelőtt elkövetett gyilkosság miatt. Letartóztatása után több mint három évtizeddel, halálra ítélése után másfél évtizeddel.

Tavaly tovább csökkent a halálbüntetést alkalmazó országok száma, de volt hét, mely visszaállította. Gambia, Kuvait, India, Indonézia, Nigéria, Pakisztán és Vietnam. Ezekben az országokban él a világ lakosságának úgy a negyede. Indiában tíz évig nem volt halálbüntetés. Ezalatt a gyilkosságok száma közel negyedével csökkent.

Nálunk is csökken. Régóta. Sokan szeretnék Magyarországot a fölsorolt országok között tudni. Politikai táborok vezéralakjai is nyilatkoztak már a halálbüntetés mellett. Orbán, Horn, Torgyán.

A halálos ítéletek száma évről évre úgy háromszor meghaladja a kivégzésekét. Egyre többen egyre többet ülnek a halálsorokon. Nagy részüket soha nem fogják kivégezni.

Kínában sokkal több embert végeznek ki, mint a világ többi részén összesen. A kivégzettek száma államtitok. A jogállami eljárásoknak semmiféle feltétele nem adott. Sokféle bűncselekményért jár halál. Nem kell hozzá ölni. Még ártatlannak is lehet lenni. Mint arról nemrég beszámoltunk, „jobb- és baloldali” magyar politikusok teljes egyetértésben ajnározzák a tömeggyilkos kínai pártdiktatúrát.

Bangladesben októberben másfél száz halálos ítéletet mondtak ki válogatott kínzásokkal kicsikart vallomások alapján a 2009-es lázadással kapcsolatban. Sokan már a kínzásokba belehaltak.

Irakban föltámadt Szaddám szelleme: egyre több embert végeznek ki jelentős részben ott is kínzással kicsikart vallomások alapján.

Afganisztánban feltámadóban van a tálib középkor. A parlament előtt fekszik a javaslat a halálra kövezés, a végtagamputálás, a korbácsolás visszaállításáról.

Ahol halálbüntetés van, ott kínzás és önkény van, de jogállam nincs. Két kivételt ismerünk. Japánt és az Egyesült Államokat. Ahol a halálbüntetés és a jogállami eszköztár találkozik, ott a tévedés ugyan egyáltalán nincs kizárva, de bűn és büntetés között akkora távolság keletkezik, ami az elrettentő hatást eleve kizárja. Japánban egy 87 éves férfi híresült el, aki 44 éve él a halálsoron. A sokadik fölülvizsgálati eljárását kezdeményezi, ami további évekkel húzza el az eljárást. Az elmarasztaló ítélet megalapozottsága már évtizedekkel ezelőtt is fölöttébb kétséges volt.

A Missouriban a minap kivégzett Joseph Franklin biztosan elkövette a terhére rótt gyilkosságot. És még jó párat. Gyűlölte a feketéket, a zsidókat, faji háborút igyekezett provokálni. Egykor. A börtönben már rég megkedvelte a feketéket. Híres áldozata, a Hustler tulajdonosa, Larry Flynt, akit egész életére megbénított, fölszólalt a kivégzése ellen. Mondván: a gyilkosságot elítélő állam nem lehet gyilkos maga is.

A Missourideathrow.com-on ott van a Missouriban végrehajtott halálos ítéletek listája. 1989 és 2011 között 68 embert végeztek ki. Három volt közöttük, akinek a halálos ítélete nem volt régebbi négy évnél. A kivégzetteket túlnyomórészt nyolc-tíz-húsz évvel azelőtt ítélték halálra. A bűncselekményt persze még sokkal korábban követték el. Ha ugyan. Franklin is vallott be olyan gyilkosságot, melyért más ült már sok éve.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.