A kisebbik rossz mítosza

A NAV korrupciós botránya pontos látlelete annak, hogy mitől szenvedünk jó ideje. Van egy ember, aki felelősen viselkedik, és kiáll az igazáért, a szakmája becsületéért. Van egy párt, amelyik a tettek mezejére lép, és érdemi vizsgálatot követel, a felszínen az egymás esküdt ellenségeiként szemben álló kartellpártok pedig összekapaszkodva próbálják megúszni az egészet.

Így áll az ország: a bukott álbaloldal és az országot bezsebelő kétharmad szimbolikus szembenállása a többség számára már nem több, mint üres színjáték, a magyar közvélemény kormányzóképes alternatívaként mégis ezzel a két táborral számol. Két rossz fut versenyt a kisebbik rossz címéért.

Bármi lesz is az eredmény, ebből a versenyfutásból Magyarország nem kerülhet ki győztesen.

Baloldalon lehetnek még nagy egymásra borulások, de ha kormányon teljesítik ki azt a játékot, amit október 23-án csak a színpadon kellett végignézni, akkor beláthatatlan következményekkel kell számolnunk. A másik lehetőségnek az látszik, hogy a baloldali valóságshowban kimerülő ország megint megszavazza Orbán Viktort, így az élet itthon egyre keményebb lesz, az ország pedig teljesen elsüpped abban az alternatív valóságban, amit a kormány szép szavakból körénk épített.

A helyzet azonban úgy áll, hogy amíg a kisebbik rossz gondolatát ki nem írjuk a politikai szótárunkból, addig talpalhatunk az aláírásokért, hogy megtudjuk: tényleg nyakig sáros-e a NAV az áfacsalásban? A kisebbik rossz világa nem tartogat új pályákat az ország számára, csak az elmúlt évtizedek közéleti válságát viszi tovább, kormányról kormányra. A kisebbik rossz illúziója ezer szállal húzza le az országot.

Csak a választókon múlik, hogy meddig kell ezt még elszenvednünk. Nem szabad legyintenünk, hogy „a másik még többet lopott”. Nem szabad beletörődni, hogy nekünk ennyi jut. Hiszen a lehetőség ott van, hogy új útra lépjen az ország. Van olyan párt, amelyik tartja magát az elveihez és az ígéreteihez, aki nem adja le a szintet és nem adja fel a küzdelmet. Az LMP üzenete pont az, hogy ki lehet törni a kisebbik rossz kettősségéből: hogy nem az adott keretek között kell érvényesülni, hanem pont a keretek megváltoztatásáért kell küzdeni. Senki nem tudott eltéríteni minket ettől a céltól az elmúlt években, és senki nem fog a továbbiakban sem.

* A szerző az LMP társelnöke.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.