A néma Orbán

A tegnap estig kiadott közlemények szerint tizenkét kétoldalú találkozó került be Victor Ponta román miniszterelnök hétfői és keddi programjába. A listán nem szerepel megbeszélés Orbán Viktorral. A magyar miniszterelnök két kollégájával találkozik Bukarestben, tehát a „két Viktor” közül ő lenne, aki inkább ráérne. De aligha az időhiányon múlik, hogy immár másodszor járja meg Bukarestet úgy, hogy a házigazdával csak kézfogásra futja.

Pedig a román és a magyar miniszterelnöknek volna mit megbeszélnie. Tisztázhatnák például az autonómia fogalmával kapcsolatos félreértéseket, amelyekről a Székelyek Nagy Menetelése kapcsán beszélt Titus Corlatean román külügyminiszter.

Még kiderülhet, hogy egyetértés van, csak a felek nem tudnak róla?! Meg lehetne sürgetni olyan ügyeket, amelyeket a Fidesz gyakran emleget. Ilyen az erdélyi magyarok jelképhasználatának a szabályozása. Védelmébe vehetné közvetlenül is Tőkés Lászlót és vele „az egész romániai magyarságot, amelyet megaláz és megfélemlíteni szándékozik” a volt református püspök állami kitüntetésének a megvonása. Orbán Viktor ezt szó nélkül tűri?

A Fidesz-kormány hangsúlyozza, hogy teljes mellszélességgel támogatja „a romániai magyar közösség jogos igényét, az autonómiát”. De hogyan is támogathatná, ha nem kommunikál a legilletékesebbel, a kétharmados román kormány vezetőjével?

Igaz, talán valóban kár is erőltetni az eszmecserét, hiszen sok hasznát a felvidéki magyarok sem látták annak, hogy Robert Ficóval viszont találkozgat a kormányfő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.