Rab László: Index jobbra

Képzeljük el Ángyán Józsefet, amint ül egy kis autóban, mondjuk, Smartban, és elhatározza, hogy megelőzi az autópályán a 160-170-nel (lézeres radarelhárítóval) száguldó Lázár Jánosékat. Észreveszik-e a luxusautókban, hogy valaki rájuk villantott? 

A professzor, aki államtitkári kinevezése előtt 2010-ben tiszteletét tette Orbán Viktor felcsúti portáján, s a családi gazdaságok támogatására vonatkozó szép ígéretekkel ment vissza Gödöllőre, ma csalódott függetlenként vívja szélmalomharcát. Most egy mozgalom élére állva szeretné megakadályozni – őt idézve – az ország kifosztását, a földek elrablását, a mutyi, a csalás és a gazemberség tombolását. A tisztességet, az emberséget és a bibliai tartalmakra utaló szövetséget tűzte zászlajára.

Ángyán oldalán csupa olyan jobboldali tűnt föl, aki kárvallottja a nemzeti együttműködés hazug rendszerének. Megjelent a startvonalon a trafikbotrány cinkelt kártyáit kiterítő szekszárdi állatorvos, Hadházy Ákos, és ott volt a Tisztesség és Emberség Szövetsége zászlóbontásán az adócsalásokról a fátylat fellebbentő egykori adóellenőr, Horváth András. Az alapítók között találjuk a kishantosi vidékfejlesztási központ kisemmizett volt vezetőjét, Ács Sándornét, és a Fidesz-vonaltól kicsit jobbra álló Váralja Szövetséget vagy az Élőláncot. A meghirdetett cél: elzavarni a gazembereket, helyükre a közjót szolgáló tisztességes helyi polgárokat állítani. Ennyire egyszerű lenne a politika?

Torgyán József annak idején féregirtásról beszélt, idáig a kulturált Ángyán soha nem ment el. Közös viszont bennük a vidéki bázis. Ángyán József is a rendszerváltó elit által megosztott – Orbán által többször megalázott – kisgazdaérzelmű vidéki tömegre kíván támaszkodni. A különbség, hogy Torgyán doktor idejében még megvoltak a földdel kapcsolatos illúziók. Ángyán doktor idejében az Orbán-vazallusok kezén van minden talpalatnyi szabaddá lett föld és az övék lesz a többi is. Vajon a maffiahálózatok által kifosztott zsellértömeg és a megfélemlített helyi kisértelmiség elég lesz-e olyan bázisnak, amely Ángyánék jelöltjeit bejuttatja a parlamentbe? Ezt az intézményt ugyanis igénybe kell venniük a (szerintük) nagybirtok- és külföldi tulajdonospárti bal- és jobboldali maffiózók elzavarásához. Ahhoz viszont, hogy a nagy és igazságtalan hálózatok ellen hatékonyan felléphessenek, mint hirdetik, hálózatépítésbe kellene fogniuk. A TESZ olyan pártcsíra, mely a vidéki jobboldali sokaságot célozza. Középütt a fal áttörhetetlen, a Fidesz-nacsalnyikok minden rést betömtek. Maradnak a szélek. A Jobbik ott áll lesben a földbotrányok mögött, mert rájött, hogy ahol a sok Mészáros Lőrinc nem bír a mohóságával, ott van keresnivalója.

Ebben a hol mérsékeltebb, hol radikálisabb vegyes zónában próbálja ki magát az Ángyán-mozgalom. A Fideszt és az MSZP-t egyforma vehemenciával támadó professzor nyomja a kisautó gázpedálját, de nem tudja, milyen az, amikor a motor beköpi a gyertyát.

Tavaszra kiderül, lehet-e vele közlekedni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.