Horthy és Netanjahu

Dr. Haskó László – akit más tekintetben hallatlanul tisztelek – vitaírásában (Népszabadság, november 20.) sajnos roppantul felületesen és pontatlanul olvasta és kezeli Horthy-cikkemet (Népszabadság, november 12.).

Néhol cáfolat formájában megismétli állításaimat, csak rosszul.

Amit viszont nem hagyhatok szó nélkül, az a következő mondata: „Viszont én, szemben TGM-mel, nem látok rokonságot a magyar Horthy-kultusz és az európai, Izrael-ellenességnek álcázott antiszemitizmus… között”. Én ilyesmiről egyáltalán nem írtam.

Azonban: a jobboldali cionizmus vádaskodásaival szemben Izrael Állam politikájának bírálata nem antiszemitizmus (se álcázott, se nyílt). Izrael Állam – az izraeli kormány és a hadsereg – rettenetesen bánik a jogellenesen megszállt területek palesztin lakosaival; ez ellen természetesen tiltakozik a nemzetközi baloldal, mint ahogyan tiltakozik mindenféle egyéb disznóság ellen is. A palesztinok harcmodorát is illetik bírálattal: de ez a stratégia jellegzetesen a gyöngék stratégiája. A gyöngék robbantanak pokolgépeket, az erőseknek repülőgép-anyahajóik, tengeralattjáróik és nehézbombázóik vannak.

Az izraeli kormány bírálata épp úgy nem „antiszemitizmus”, mint ahogyan a magyar kormány bírálata se „magyarellenesség”. Ha pedig akad téves vagy túlzó bírálat, az nem fajgyűlölet, hanem az, ami: téves vagy túlzó bírálat. Ami előfordul.

A zsidó nép iránti rokonszenv és együttérzés fabatkát sem ér, ha nem több, mint előítélet, amely elhallgattatja a kritikát.

Tamás Gáspár Miklós

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.