Hajba Ferenc: Nyelvében alig él...

Bámulatos és egyben árulkodó, hogy nem mi, magyarok, hanem egy hazánkban élő, de német író, műfordító aggódik nyelvünk állapotáért. És hogy miért teszi. Ő veszi észre, s teszi szóvá a svájci Neue Zürcher Zeitungban, hogy egyre több magyar szó veszíti el őszinteségét és ártatlanságát.

Kifejezéseinket kisajátítja a politika. A nyelv a kommunikáció helyett a monologizálás eszköze lett, állítja írásában Wilhelm Droste. Merthogy – s ezt már mi tesszük hozzá – Magyarországon mostanában szinte minden közszereplő kizárólag monologizál a közélet, a politika giccses, poros vagy fantáziátlanul szürke hátterű színpadán. A reményeket és illúziókat keltő békés rendszerváltás első éveiben még szörnyülködtünk a politikusok éles, fésületlen megszólalásain, tévévitákban is nyers, szokatlan kifejezésmódján.

A kilencvenes évek elején még (vagy már) a vitakultúrát kértük számon és sirattuk nekikeseredve. Most már nemcsak kultúra, de érdemi vita sincs. A politikai megszólalások favorizált, naponta művelt műfaja a személytelen közlemény lett. A párbeszédet máshol jellemző szenvedély gyűlöletté silányult. Szörnyszülött hívószavak, agyunkba döngölő jelzős szerkezetek, megbélyegző szókapcsolatok (bukott baloldal, maffiakormány) jöttek a világra.

Ezeknek a sokszor hamis, nem titkoltan bántó, kikezdő szándékú üzeneteknek a szókészlete, nyelvhasználata az, amit manapság a közélet iránt érdeklődve olvasunk és hallunk. Párbeszéd helyett otromba, kategorikus minősítések. Igazi létformája a monológ, ami jobbára eszement közleményekben ölt testet.

A közlemény meghatározása, neve és természete szerint is közöl. Formálisan esetenként válaszra hív fel ugyan, de egyáltalán nem vár érdemi választ. Ez a műfaj csak abban az értelemben interaktív, hogy az önmagát találva érző, többnyire politikai erő folyamatosan készül a semmitmondó válaszközlemény megszövegezésére. S meg is fogalmazza azokat, majd az Országos Sajtószolgálaton keresztül világgá röpíti. (Más kérdés, hogy fütyül rá a világ, az ország, a civil ember.)

A láncreakció leállíthatatlan, megállás nincs. Bajnai elismerte, hogy a bankadó kivezetésére készül, közli a Fidesz. Bajnai nem készül megszüntetni a bankadót, feleli válaszközleményében az Együtt–PM szövetség. Újabb bizonyíték került elő, mely szerint a hamisított bajai videofelvételt az MSZP-hez eljuttató Károlyi Attila az ellenzéki párt tagja, sulykolja a Fidesz. Az MSZP-nek nincs Károlyi Attila nevű tagja, cáfolnak azonnal a szocialisták.

És ez így megy a végtelenségig. Tényeken „vitatkoznak”, mert ahogy a szavaknak, a tényeknek sem hisz az ellenfél tábora. A sokszor idézett Széchenyi István szerint nyelvében él a nemzet. Ne gondoljuk tovább, mert a végkövetkeztetésekkel esetleg hazaárulók leszünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.