Preventív hasba rúgás

A tudósítások szerint a térfigyelő diszpécsere riasztotta a járőröket délután egykor a Lánchídnál lévő gyalogosátjáróhoz. A felvételen az látszott, hogy egy hat főből álló csoport több tagja minden előzmény nélkül ütni, rugdosni kezdett egy férfit, majd megakadályozva, hogy a földre tett táskáját felvegye, a hátizsákot egyszerűen a Dunába dobták. A hátizsákban a hajléktalan férfi értékei, tisztálkodószerei, ruhaneműi voltak. A helyszínre küldött rendőrjárőrök a Széchenyi rakparton találták meg a fiatal fiúkból álló társaságot, a sértett pedig felismerte őket. A 14–17 éves fiatalok egymást biztatva verték meg a 47 éves hajléktalan férfit.

Természetesen ez a szép, derűs, szívet-lelket melengető szombati közjáték nem fordulhatott volna elő, ha már hivatalba lépett volna az a Fidesz–KDNP és a Jobbik szavazatával a Fővárosi Közgyűlésben elfogadott rendelet, amely szabályellenesnek nyilvánítja az életvitelszerű tartózkodást egyes területeken. Mindez 29 kiemelt fővárosi aluljáróra, játszóterek, oktatási intézmények környezetére, a Népliget területére, valamint kerületi önkormányzatok által kért közterületekre vonatkozik. A tilalom kiterjed a játszóterek, köztemetők és gyermekjóléti, gyermekvédelmi, köznevelési, felsőoktatási intézmények ingatlanjaira, valamint a 100 méteres körzetükre. E szerint jogellenes lesz az életvitelszerű tartózkodás a világörökségi területeken, a megállókban, állomásokon, utasvárókban, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A rendeletben szerepelnek továbbá a hidak és a felüljárók, valamint a lépcsőik. Nem tudjuk azonban, hogy (1) a hajléktalan férfi életvitelszerűen tartózkodott-e a Lánchídnál, vagy (2) kőoroszlán-szelídítő volt, netán (3) egy a Fedél nélkül című újságból hajtogatott papírhajót akart-e vízre bocsátani.

A főváros most elfogadott bátor és előremutató rendelete a szabálysértési törvényre hivatkozik, e szerint „életvitelszerű tartózkodásnak tekinthető minden olyan magatartás, amely alapján megállapítható, hogy a kijelölt területen való életvitelszerű tartózkodás a lakó- és tartózkodási hely, valamint egyéb szállásra való visszatérés szándéka nélkül, a kijelölt területen való huzamos tartózkodás érdekében valósul meg, és a kijelölt területen való tartózkodás körülményeiből, vagy a magatartásból arra lehet következtetni, hogy a jellemzően lakóhelyül szolgáló kijelölt területen végzett tevékenységet – így különösen alvás, tisztálkodás, étkezés, öltözködés, állattartás – az elkövető a kijelölt területen rövid időnként visszatérően és rendszeresen végzi”. (Szabs. tv. 179/A. § (4) bekezdés.) Ugye, világos?

Ha a fenti tényállás valósult meg szombaton, akkor az egészséges magyar fiatalok egy preventív folyamat részeként az életvitel megváltoztatására irányuló információt továbbítottak a 47 éves hajléktalannak, unortodox eszközök, úgymint ütés, rúgás segítségével. Ne veszítsük szem elől, hogy a Lánchíd egyrészt híd, másrészt a világörökség része, harmadrész a Nemzeti Együttműködés Rendszerének szellemében hamarosan összevonásra kerül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérrel és a felcsúti utasváróval, vagyis többszörösen tiltott terület!

Amennyiben a hajléktalan a (2) esetnek megfelelően kőoroszlán-szelídítő volt, akkor a közösség védelmében fellépő fiatalok azt vélelmezhették, hogy az illető a veszélyes állatok tartására vonatkozó jogszabályok megszegésére készül, és az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII. 31.) Korm.-rendeletben meghatározott bírságtól akarták – kétségtelenül nagyon határozottan – megkímélni a középkorú férfit.

Végül, ha a Fedél nélkül c. újságból hajtogatott papírhajót kívánta (volna) vízre bocsátani a hajléktalan, akkor súlyosan megsértette (volna) a felszíni vizek minősége védelmének szabályairól szóló, 220/2004. (VII. 21.) Korm.-rendeletben foglaltakat, így az egyértelmű csoportos fellépés iránymutató más hasonló törvénysértő cselekedetek megakadályozása tekintetében (sic!) is.

Bizakodással tölthet el mindenkit, hogy a kerületi önkormányzatok közül a II., a IV., a VI., a IX., a X., a XI., a XIII., a XIV., a XVI., a XVII., a XVIII., a XX., a XXI. és a XXII. kerület kérte további területek rendeletbe foglalását, ezek a törvény erejénél fogva a rendelet részei lesznek. Így számtalan további törvényt, önkormányzati rendeletet sérthetnek a hajléktalanok, amelynek preventív megelőzése csak fiataljaink kreativitásán múlik. Jövőre majd a közgyűlés elfogadja a főváros új himnuszát, a kisajátított, kifordított, megalázott Cseh Tamás énekel:

„Azt mondd meg nékem, hol lesz majd lakóhelyünk.

Maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?

Itt van a város, vagyunk lakói.

Maradunk itt, neve is van: Budapest.”

A szerző újságíró

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.