Felelőtlenség lenne...

A Népszabadságot olvasva kénytelen voltam elgondolkozni, vajon minek kellene történnie ahhoz, hogy a lap a – rajtunk amúgy igaztalanul követelt – nyílt kommunikáció és átláthatóság jegyében korrektül tájékoztassa olvasóit.

A tények: Rebecca Harms, az Európai Parlament zöldpárti frakciójának társelnöke, Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért párt társelnöke és Szél Bernadett, az LMP társelnöke Paksra látogatott. Jártak a Paksi Atomerőműben, majd – az ő kérésükre nem sajtónyilvános – megbeszélést folytattak Nagy Sándor vezérigazgatóval, a tervezett atomerőművi kapacitásfenntartást előkészítő projekttársaság vezetőjével. Arról már a találkozó előtt értesültünk (nem tőlük), hogy a megbeszélést követően Budapesten sajtótájékoztatót terveztek. Azzal viszont csak az atomerőműben szembesültünk, hogy a „nem sajtónyilvános” látogatáson a delegáció tagja Hargitai Miklós, a Népszabadság újságírója is.

Ugyanakkor Hargitai úr a társaságunk vezetőivel folytatott megbeszélésen nem vett részt, az előzetes egyeztetésnek megfelelően csak Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója és egy tolmács hölgy ült a politikusok között. Persze mit is keresne egy újságíró egy – megint csak: a politikusok kérésének megfelelően nem sajtónyilvános – szakmai egyeztetésen? Ahol abszolút nyitottan, transzparensen tájékoztattuk a részt vevő pártpolitikusokat, és minden egyes kérdésükre a legjobb tudásunknak megfelelően válaszoltunk. Ahogy már az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága ülésén is, amit 2012 novemberében még Jávor Benedek elnökölt.

Akkor és a múlt heti megbeszélésen is elmondtuk: társaságunk a projekt és a majdani döntések előkészítését végzi. Egyelőre számos lényeges kérdésben nem született döntés – nem is születhetett, hiszen egyetlen potenciális szállítótól sem kaptunk ajánlatot, még informálisan sem. A pénzügyi és finanszírozási számításokról, tervekről pedig Magyarország jogos érdekei és a nemzeti vagyon védelmében nem tudunk nyilatkozni, hiszen nyilvánosságra kerülésük hátrányosan befolyásolhatja az ajánlati árat. Felelőtlenség lenne jelezni a lehetséges szállítóknak, mik azok a feltételek, amelyeket még éppen hajlandóak lennénk elfogadni!

Ehhez képest a Népszabadság tényként közölt megalapozatlan feltételezéseket. Pedig ha közvetlenül hozzánk fordult volna, a lap újságíróját is készségesen tájékoztattuk volna ezekről a tényekről.

Mittler István

kommunikációs vezető

MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt.

 

Rebecca Harms paksi látogatására az EP zöldfrakciója elnökének útját szervezők hívtak meg, ugyanúgy, ahogy –feltételezem – a politikust kísérő három külföldi újságírót is. Hogy sajtómunkások is vannak a delegációban, az aligha lephette meg az atomerőmű munkatársait. Személyes adatainkat, igazolványszámainkat stb. hetekkel korábban elkérték. Ámon Adát például be sem engedték az erőmű területére, arra hivatkozva, hogy az Energiaklub vezetője nem négy, hanem „csak” három héttel az esemény előtt küldte el az adatait.

A nyílt és transzparens kommunikációról alighanem másképp vélekedünk. Hogy az atomerőmű vagy a Népszabadság használja-e helyesen ezeket a fogalmakat, annak eldöntéséhez támpontul szolgálhatnak az alábbiak. A magyar és az európai képviselők három egyszerű kérdést tettek fel a Paksi Atomerőmű Zrt. illetékeseinek: mekkora veszteséget okozott a 2003-as paksi üzemzavar, mekkora a tervezett paksi atomerőmű-bővítés kalkulált költsége, és mennyi lenne az új blokkokban előállított áram termelői ára. Értelmezhető válasz egyik kérdésre sem hangzott el. Sem ott, sem a parlamentben sem, ahol az ellenzéki zöldpártok hetente kérdezik ugyanezt Orbán Viktortól és Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől.

„Megalapozatlan feltételezéseink” egyébként ugyanarra az eredményre vezettek, mint Kaderják Péternek, az első Orbán-kormány gazdasági kabinettitkárának, a Magyar Energia Hivatal volt főigazgatójának, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont jelenlegi vezetőjének számításai. A parlament várhatóan még ebben az ülésszakban határozatot hoz a bővítésről, és – amennyiben az „átláthatóság és transzparencia” eddigi gyakorlata folytatódik – a képviselőink úgy döntenek majd három-négyezermilliárd forintnyi közpénz sorsáról, hogy még mindig azok a számok jelentik majd a legkonkrétabb információkat számukra a beruházásról, amelyeket a Népszabadságban olvashattak.

Hargitai Miklós

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.