Tóth Levente: 2018

Nem lennék a helyemben jövő áprilisban. Tényleg ebből kell majd választanom? Ha nem Orbánra vagy Vonára akarok szavazni, akkor erre a marakodó, széthúzó, egymást bármikor hátba döfő, a helyzetet uralni képtelen, impotens ellenzékre kellene adnom a voksomat?

Ezt kikérem magamnak a voksom nevében. Ennél azért többet érdemlünk. És sokkal többre vágyunk. Kevés lesz arra játszani, hogy majd azt mondjuk a fülkében: bármi jobb Orbánnál. Bármi azért nem jobb. Ha így marad, akkor inkább fát ültetek a kertben azon az áprilisi vasárnapon. Abból legalább lehet valami. Ebből így nem.

A meggyőzendő szavazó a választások előtt alig fél évvel azt látja, hogyan marakodnak egymással a még el sem nyert hatalom pozícióiért az ellenzék vezérei. Nem kell ide Orbán: ha valaki közülük meggyengülni látszik, máris hátrébb rugdosnák. Most éppen Mesterházyról eszik le a húst rendesen a tegnap még neki tapsoló párttársai, a szövetségesei és a nagy összefogás lánglelkű szószólói.

Mi akar lenni Gyurcsány? A baloldal vezére. Mi más akarna lenni? Ha nem most, hát legközelebb. A farkasnak hús kell, karalábén nem él meg. Azt hagyjuk, hogyan fog ő a döntő pillanatban hátralépni a baloldal sikere érdekében.

Mi akar lenni Bajnai? Miniszterelnök. A miheztartás végett meg is üzente a frissen lepapírozott szövetségesének, hogy ő lesz az.

Mi akar lenni Mesterházy? Lassacskán leginkább az, amit hagynak neki. Október 23. és a videó után tíz körömmel igyekszik visszakapaszkodni, miközben támogatói elbizonytalanodtak, ellenlábasai feléledtek. A sarokban már a harmadikról beszélnek, aki nem ő és nem Bajnai, de nem is Gyurcsány, viszont lehetne közös miniszterelnökjelölt. És ha valamiben, ebben nagy rutinjuk van a szocialistáknak.

Mintha Orbán Viktor már eleve meg volna verve, és csak azért folyna az ellenzéki tülekedés, hogy a négyharmados győzelem után ki vonuljon át elsőként a vörös szegfűkkel ékesített diadalkapun. Pedig nem ettől van egy lépésre az ellenzék, hanem a szakadéktól. Ha már a saját öltözőjükben leverik egymást, akkor a ringben nem koki lesz meg saller, hanem K. O.

Orbánnak nem Gyurcsány a lottóötös, hanem ez az egész. Azt érezheti, amit 2010-ben: csak elszúrni tudja. Nem kell csinálnia semmit a győzelemért. Az ellenzék nem vele harcol, hanem önmagával, és a jelenlegi állapotában maximum a hívők látják benne a kormányzóerőt. Ahhoz sokkal több kell. Például valami választási programszerűség. Legalább a szokás kedvéért.

Valaki majd beviszi videón? Vagy marad az „Orbánnak mennie kell”? Látni szeretném, mit akarnak tenni az országgal. Ha tudják, mondják el. Ha viszont csak ennyit tudnak, jobb, ha most nem győznek. Nekem van két x-em áprilisban, és jóérzéssel szeretném odaadni valakinek. Vagy én is várjam meg vele 2018-at?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.