Várkonyi Iván: Zsebtolvajok

Most, hogy drága kormányzatunk (olcsónak azért semmiképp se nevezném) elfogadta a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt lehetővé tevő jogszabályt, megkezdhetjük az időutazást az internet előtti korba. 

Oda, amikor még sorba kellett állni a telefonfülke előtt, amikor a fiúk még izgultak, ha a lány késett a randiról (el se jön?), és amikor a színes tévé megvásárlásához nem azért kellett az egész család, hogy haza bírják cipelni a monstrumot, hanem (legfőképp) amiatt, hogy körbevegyék anyát, mert a retikülben volt a lóvé.

Februártól ismét jelentősen és drasztikusan drágulni fognak a banki szolgáltatások az ingyenes készpénzfelvétel állampolgári jogának bevezetése miatt – bár természetesen a pénzintézetek hülyék lennének épp ezzel magyarázni a számlacsomagok módosítását. Új termékek jelennek majd meg szépen sorban, esetleg nem a készpénzfelvétel lesz drága, hanem az SMS-értesítés (az nem állampolgári jog), vagy a betéti kamatok lesznek még alacsonyabbak. A honpolgár februártól így költségmentesen juthat készpénzhez, de még drágábban bankol majd. Illetve: nem bankol majd. Senkinél.

Kormányzatunk sikeresen tette egyszerre még jobban érdekeltté a honpolgárokat a készpénz gyakori használatában, és emelte az egekig ennek a társadalmi költségét. Eddig nem kellett külön adminisztrációs rendszer, hogy mindenki hozzájusson a fizetéséhez. Most viszont már nemcsak a drága (biztonsági papíros, hologrammos) nyomtatás, az elosztás, a számolás, az őrzés, az automataüzemeltetés lesz a költség, de annak nyomon követése is, ki, hogyan igényelte a jogot.

Közben a legolcsóbb fizetési módszer (kártya) drágulni fog az adók miatt, és az alacsony betéti kamatok egyáltalán nem késztetnek megtakarításokra. A világrekord magas áfakulcs mindemellett további erőteljes ösztönző: átutalás, kártyás fizetés esetén eléggé nehézkes számla nélkül, vagyis negyedével olcsóbban hozzájutni bármihez.

Azzal, hogy a magyar állam a vagyont szinte egyáltalán nem, a jövedelmet pedig (immáron) alig terheli adóval, és a kiadások fedezéséhez szükséges összeg jelentős részét egyetlen csatornán, a fogyasztáson át kívánja elvonni, azt éri el, hogy a megtermelt jövedelmet máshol kívánjuk elkölteni (lásd: ukrán cigi, román benzin és szlovák rendszámos autók), vagy megpróbáljuk eltitkolni – akár van elektronikus pénztárgép, akár nincs. Erre az adózási rendszerre rátenni egy készpénzhasználatot erőltető újabb elvonást nemcsak hiba, hanem öngyilkosság is. Ahogyan csökken a bankhasználat, úgy olvadnak majd a tranzakciós illetékből származó bevételek – és a készpénz és a feketegazdaság terjedésével az áfából se jön majd annyi.

Ez az intézkedés – ha nem tekintjük előnynek, hogy a Matolcsy György aláírásával ellátott bankóból így sokkal több kell majd, és ezzel is sikerül kiszorítani Simor Andrást – egyetlen rétegnek kedvez: a zsebtolvajoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.