Kövér büntet

Ahhoz képest, hogy a parlament elnöke majdnem egy éve javasolhatja a renitens képviselők megbüntetését, Kövér László alig élt ezzel a lehetőséggel, hiszen most hétfőn mindössze tizedik alkalommal indítványozott efféle intézkedést.

Az meg nyilván a véletlen műve, hogy kizárólag ellenzéki politikusok szájából hangzottak el olyan kirívóan sértő kifejezések, illetve csak ők tanúsítottak az Országgyűlés rendjét olyan súlyosan sértő magatartást, amely szankcióért kiált.

A büntetést egy kormánypárti politikus indítványozza, és a kétharmad persze meg is szavazza. Így a mindenkori többség dönthet arról, mi számít kirívóan sértő kifejezésnek vagy az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartásnak. Így aztán zsidózni, cigányozni, a női képviselőket megalázni, az ellenzéket lehazaárulózni szabad, miközben a másik oldalon a Loptok, csaltok, hazudtok! feliratot tartalmazó táblát felemelni, az élettársát ütlegelő képviselő lemondását követelni nem lehet. És az Alkotmánybíróság szerint ez rendben van.

Amúgy fölöttébb érdekes, hogy például az angol parlamentben időnként valóban magasra csapnak az indulatok, és a honatyák nemigen kímélik egymást, ám büntetni ezért nem szoktak. Egyébként arrafelé a miniszterelnök hetente ütközik meg az ellenzék vezetőjével, s olyankor nyilvánosan kell megvédenie kormánya politikáját. Nálunk ehelyett a semmibe vett kisebbség legfeljebb performance-okkal próbálkozhat. Kövér Lászlót ismerve: az esélytelenek nyugalmával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.