Civilhit-tan

Régóta hiányolom az ellenzéki sajtóban az ellenzéki politikai formációk megszólalásaiból a tárgyszerű, kifejtő jellegű érvelést. (Ilyen hiánypótló írások voltak a Népszabadság október 12-i Hétvége mellékletének 2–3. oldalán.) A kormányközeli médiában – hasonló témában – többször jelennek meg részletesebb elemzések. Sajnos az EU-hoz fűződő gazdasági kapcsolatainkról csak eléggé vérszegény információk jelennek meg, ami az euro szkeptikusok véleményét erősíti. Az ellenzéki politikai formációk részéről pedig csak arról biztosítanak minket, hogy van programjuk, de hogy tételesen (legalább egyszerűsítve) mit tartalmaz, arról szemérmesen hallgatnak. Talán félnek, hogy az ötleteiket valaki kisajátítja? Vagy nem tudják, hogy milyen ágazatokat milyen módon, milyen pénzből kívánnának fejleszteni?

Pedig nagy szükség volna rá, hogy az ellenzéki erők meggyőzőbben nyilvánuljanak meg. Nem elég, ha a másik felet lépten-nyomon „leleplezzük”, mert a híveiket el sem lehet érni, a közömbösek pedig immunizálódtak a mindkét oldalról áradó leleplezésekre. A kormánypárt vezetője kiválóan ráérzett – még ellenzékben – arra, hogy a választópolgároknak „hitet” kell adni. Az állandóságban, a stabilitásban, az erőben, a nagyságban, az eljövendő biztos sikerben való hitet. Így aztán kialakult (nemcsak nálunk, Kelet-Európa más országaiban is) három csoport: akik hisznek mindabban, amit a vezér beléjük sulykol, aztán azok, akik szeretnének hinni valamiben, ami jobb, mint amit nekik kínálnak, de nincs olyan „próféta”, akiben feltétlenül hinni mernének a korábbi csalódások miatt. És vannak a szkeptikusok, akik már annyiszor csalódtak, hogy semmivel meg nem szólíthatók. Ha nem lesz valamilyen szörnyű kataklizma, akkor ez most már mindig így marad. Hiába mondjuk kétszáz éve: „Az nem lehet, hogy ész, erő, / És oly szent akarat…” Pedig rajtunk, kizárólag rajtunk múlik, hogy minden így marad-e.

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.